Az Emírségek továbbra is akarnak palesztin államot, Kelet-Jeruzsálem fővárossal

Erről azután biztosították a palesztinokat, hogy megszületett az Izraellel kötött békepaktum – írja a The Times of Israel.

Abdullah bin Zayed Al Nahyan sejk emírségi külügyminiszter az országban élő palesztinoknak tartott konferencián mondta mindezt aznap, hogy az első izraeli delegáció az országba érkezett, miután békemegállapodás született országa és a zsidó állam között.

„Az Emírségek kitart azon arab álláspont mellett, hogy létrejöjjön egy palesztin állam, melynek fővárosa Kelet-Jeruzsálemben kell legyen. Támogatjuk a palesztin ügyet, mely mélyen gyökerező meggyőződésünkből fakad, és ami nem változik semmilyen tekintetben” – mondta Bin-Zayed.

„Szeretném biztosítani az itt megjelenteket, hogy az Emírségek a békekötést a régió stratégiai szükségletének tekinti. Azonban mindez nem a palesztin ügy és a palesztin nép jogainak kárára történik” – tette hozzá az emírségi külügyminiszter.

Bin-Zayed kijelentése azután történt, hogy a palesztin vezetés nem-tetszését és dühét fejezte ki a tegnap Abu Dzabiba érkezett első izraeli delegáció miatt, amely a békemegállapodás gyakorlati lépéseit beszéli át partnereikkel.

A tárgyalások kitérnek a diplomáciai, pénzügyi, kereskedelmi, turisztikai egészségügyi és tudományos együttműködésre, de szó lesz a nagykövetségek nyitásáról, a vízum és befektetési kérdésekről illetve a COVID-19 járvány elleni védekezésről is.

A delegáció érkezésének fontosságát mutatta, hogy a Khaleej Times, a legnagyobb angol nyelvű dubaji napilap tegnapi címlapján „Sálom, Sálom” felirat volt látható.

Izraeli-emírségi munkacsoport hétfőn Abu Dzabiban

Az El Al 971-es járata számos izraeli és amerikai diplomatát és üzletembert repített az Emírségekbe, köztük Jared Kushnert, Trump amerikai elnök főtanácsadóját, Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót és Meir Ben-Shabbatot, izraeli nemzetbiztonsági vezetőt.

A járat abból a szempontból is történelmi jelentőségű, hogy izraeli repülő először kapott engedélyt arra, hogy belépjen és átrepüljön Szaúd-Arábia légterén.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek augusztus 13-án jelentették be, hogy teljes körű diplomáciai kapcsolatot alakítanak ki, melynek egyik feltétele, hogy Izrael leállítja annektálási tervét Júdea és Szamária területének 30 %-át érintően.

Az Emírségek Egyiptom és Jordánia után a harmadik arab ország, mely békét kötött a zsidó állammal és az első az Öböl-menti országok közt. Az Izrael és Emírségek közti békekötés többek közt azért is kiemelkedő jelentőségű, mert teljes körű diplomáciai, gazdasági és kulturális együttműködést takar.

Mint megírtuk, az Emírségek által most retorikailag felkarolt Palesztin Hatóság vezetői árulásnak, a palesztin nép „hátba szúrásának” tartják a történelmi békekötést.  Mohammad Shtayyeh miniszterelnök szerint a palesztinok „mély fájdalommal” nézték az első El Al gép Abu Dzabiba érkezését.

Az izraeli gép érkezése Abu Dzabiba Shtayyeh szerint „az arab álláspont nyílt és egyenes megsértése volt a palesztin-izraeli konfliktust illetően.” A palesztin miniszterelnök azt is hozzátette, „inkább emírségbéli repülő érkezését reméltük a felszabadított Jeruzsálemben, de bonyolult időket élünk az arab világban.”

Shtayyeh ugyanakkor dicsérte azokat az arab országokat, melyek nem követik az Emírségek példáját és nem kötnek békét Izraellel.

„A béke nem egy üres szó, amelyet bűncselekmények és elnyomás normalizálására használnak. A béke az igazságosságból ered” – írta Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló Twitter-oldalán. „Békét nem a palesztinok létezéshez való jogának elutasításával és egy apartheid rendszer kikényszerítésével teremtünk. Netanjahu apartheid rendszert ért ‘a békét békéért’ alatt” – tette hozzá.

Jared Kushner azonban hangoztatta, hogy a palesztinoknak „nem szabad leragadniuk a múltban”. „Tárgyalóasztalhoz kell ülniük. A béke és egy lehetőség is készen áll számukra, amint készek azt elfogadni” – tette hozzá.

Netanjahu: az izraeli delegáció az Emírségekben egy új kor kezdetét jelenti Izrael számára

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról beszélt hétfő este, hogy meghívta az Egyesült Arab Emirátusok küldöttségét Izraelbe.