Megbotránkoztak a palesztinok az izraeli delegáció Emírségekbe érkezésén

A teljes palesztin vezetés haragját fejezte ki amiatt, hogy a tegnapi napon izraeli delegáció érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe. Többen úgy fogalmaztak, hogy a két ország között megkötött béke „a palesztin nép hátba szúrása.” Mohammad Shtayyeh miniszterelnök szerint a palesztinok „mély fájdalommal” nézték az első El Al gép Abu Dzabiba érkezését – számol be a The Jerusalem Post.

Shtayyeh szerint a Kirját Gát izraeli város nevével fémjelzett repülő arról a településről kapta nevét, melyet Faluja falu helyén emeltek, és ahol Gamal Abdel Nasszer seregeit ostromolták.

Shtayyeh az 1948-as függetlenségi háborúban egymás ellen harcoló izraeli és egyiptomi hadseregre utalt, és arra, hogy Kirját Gát városa olyan területen épült, mely korábban Faluja és Iraq al-Manshiya falvakhoz tartozott.

Bár 1948. májusában az egyiptomi hadsereg elfoglalta a területet, azt az izraeli hadsereg sikerrel foglalta vissza. Az egyiptomi hadsereg akkori vezetője a későbbi egyiptomi elnök, Nasszer volt.

Mint arról beszámoltunk, hétfő délután leszállt az első El-Al járat Abu-Dzabi nemzetközi repülőterén.

A 971-es járat hetvenkét éve az első izraeli utasszállító amelynek megengedték a belépést. A repülőgépen utazott Jared Kushner a Trump-féle béketerv fő tárgyalója, aki arra kérte az izraelieket, hogy egyelőre ne arra gondoljanak, hogy melyik ország lesz a következő, hanem próbáljanak meg ünnepelni.

„Salom, üdvözöljük a Tel-Avivból Abu-Dzabiba tartó járaton” (videó)

A gépen utazó riporterek megkérdezték Jared Kushnert arról, hogy miért ad el az Egyesült Államok vadászgépeket az Egyesült Arab Emírségeknek.

Az izraeli gép érkezése Abu Dzabiba Shtayyeh szerint „az arab álláspont nyílt és egyenes megsértése volt a palesztin-izraeli konfliktust illetően.” A palesztin miniszterelnök azt is hozzátette, „inkább emírségbéli repülő érkezését reméltük a felszabadított Jeruzsálemben, de bonyolult időket élünk az arab világban.”

Shtayyeh ugyanakkor dicsérte azokat az arab országokat, melyek nem követik az Emírségek példáját és nem kötnek békét Izraellel.

„Megragadnám az alkalmat, hogy tisztelegjek azon arab vélemény előtt, mely elutasítja az Izraellel való kapcsolatok normalizálását” – mondta Shtayyeh, hozzátéve, hogy a palesztin hatóság az év eleje óta nem kap támogatást az arab országoktól.

„Megszűnt az összes amerikai és ENSZ-ből érkező támogatás a palesztin menekültek számára, emellett Izrael azzal fenyeget, hogy megállítja az adóvisszatérítések kifizetését is. 350 millió dolláros hitelt kell felvegyünk csak ahhoz, hogy kifizethessük a palesztin dolgozók bérét” – állította.

A Hamász szintén elítélte az izraeli delegáció Emírségekbe érkezését.

„Abu Dzabi vezetése azt akarja, hogy más is részt vegyen abban a bűnben, hogy békemegállapodást köt a cionistákkal” – szólt a terrorszervezet közleménye, azzal folytatva, hogy „az izraeli delegáció éppen akkor érkezik az Emírségekbe, amikor egyre nőnek a cionisták által elkövetett bűnök Jeruzsálem és az Al-Aksza mecset ellen, és egyre szaporodnak az izraeli telepek az elrabolt palesztin földön.”

Az Irán által támogatott Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) nevű szervezet, mely a Hamász után a második legnagyobb politikai mozgalom Gázában, hasonló módon ítélte el az Izrael és az Emírségek közt megkötött békepaktumot, mely szerinte „jól tükrözi az Emírségek politikai és morális hanyatlását.”

Közleményük úgy fogalmaz: „szégyenteljes az Emírségek számára, hogy cionista delegációt fogad, miközben Gázában és Jeruzsálemben erősödik a zsidó elnyomás.”

Közben a Jediot Ahronot c. izraeli lap kiderítette, hogy Benjamin Netanjahu két évvel ezelőtt titkos látogatást tett az Egyesült Arab Emírségekben. Az izraeli miniszterelnök 2018-ban Abu Dzabiba repült a Moszad hírszerző szolgálat vezetójével Joszi Cohen, hogy találkozzanak Mohammed bin Zajed Al Nahjan trónörökössel.

A Miniszterelnöki Hivatal nem kívánta kommentálni a jelentést, de Netanjahu hétfőn egy beszédében utalt rá, hogy számos titkos találkozót tartott arab és muszlim vezetőkkel. „Számos arab és muszlim vezetővel találkoztam. Sokkal többel, mint gondolnák” – fogalmazott Netanjahu, aki hozzátette „még sok olyan ügy van folyamatban, amiről egyelőre nem számolhatok be, de remélem hamarosan fény derülhet rájuk. Amit most látnak, az a jéghegy csúcsa.”

A Reuters szerint Adu Dzabi trónörököse hétfőn kijelentette, hogy az Emírségek elkötelezett egy palesztin állam létrehozása mellett, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

Netanjahu: az izraeli delegáció az Emírségekben egy új kor kezdetét jelenti Izrael számára

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról beszélt hétfő este, hogy meghívta az Egyesült Arab Emirátusok küldöttségét Izraelbe.