Netanjahu: az izraeli delegáció az Emírségekben egy új kor kezdetét jelenti Izrael számára

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról beszélt hétfő este, hogy meghívta az Egyesült Arab Emirátusok küldöttségét Izraelbe, ahol „vörös szőnyegen” fogadnák őket – írja a Jerusalem Post.

Netanjahu szerint Izraelt egy nap el fogják fogadni, és békét fog kötni a Közel-Kelet többi országával.

„Sok minden van, amit nem mondhatok el, de idővel meg fogják tudni” – mondta Netanjahu, nyilván arra utalva, hogy a zsidó állam más arab országokkal is tárgyal.

„Hatalmas büszkeséget éreztem” – mondta Netanjahu, miután látta az izraeli és amerikai delegációt, mely hétfőn leszállt Abu Dhabiban. „Ez egy új kor a történelmünkben.”

Mint lapunk is megírta, hétfő délután leszállt az első El-Al járat Abu-Dzabi nemzetközi repülőterén. A 971-es járat hetvenkét éve az első izraeli utasszállító amelynek megengedték a belépést.

A repülőgépen utazott Jared Kushner a Trump féle béketerv fő tárgyalója, aki arra kérte az izraelieket, hogy egyelőre ne arra gondoljanak, hogy melyik ország lesz a következő, hanem próbáljanak meg ünnepelni.

Donald Trump amerikai elnök augusztus 13-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok két „nagyszerű barátja” között történelmi békemegállapodás született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással.

Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot teremt Izraellel. A viszony normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti annektálási terveit Júdea-Somronban.

„Salom, üdvözöljük a Tel-Avivból Abu-Dzabiba tartó járaton” (videó)

A gépen utazó riporterek megkérdezték Jared Kushnert arról, hogy miért ad el az Egyesült Államok vadászgépeket az Egyesült Arab Emírségeknek.