Letartóztatták a nőt, aki ricint küldött Donald Trumpnak

Az amerikai-kanadai határnál helyi idő szerint vasárnap este tartóztatták le azt a nőt, aki a gyanú szerint levélben küldött ricint a Fehér Házba.  

A nő fegyverrel a kezében akart belépni az Egyesült Államokba. A kanadai határon, a New York államban fekvő Buffalo mellett vették őrizetbe az amerikai határőrizeti szervek. A nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A ricint szombaton küldték levélben. A postabélyegzőből kiderült, hogy Kanadában adták fel.

A levél címzettje kifejezetten Donald Trump amerikai elnök volt, de az NBC televízió értesülései szerint már a Fehér Házba küldött levelek és küldemények első ellenőrzésén fennakadt.

Donald Trump sajtóértezletet tart a washingtoni Fehér Ház északi oszlopcsarnokánál. Fotó: MTI/EPA/Pool/Yuri Gripas

A kanadai rendőrség már szombattól szorosan együttműködött az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI).

A ricin már kis mennyiségben is halált okozó méreg, amelynek nincs ellenszere.

Két évvel ezelőtt az amerikai haditengerészet egyik veteránját tartóztatták le ugyanilyen bűncselekményért. Az illető be is vallotta, hogy ricin tartalmú levelet küldött Donald Trumpnak és az amerikai kormányzat több tagjának. A levelek akkor is fennakadtak az előzetes ellenőrzésen, így senkiben nem okoztak kárt.

2014-ben a déli Mississippi államban 25 év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, mert ricines levelet küldött Barack Obama akkori amerikai elnöknek.

Hatalmi harc a kampányban — a republikánusok kezében a Legfelsőbb Bíróság jövője

A novemberi választást, de Amerikai jövőjét is meghatározhatja, hogy a republikánus többségű szenátus feltölti vagy üresen hagyja Ginsburg székét.