Tüntetés a tel-avivi strandon a zárlat és Netanjahu ellen

Szombat estére 183.602-re emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Pénteken 5299 éjfél óta 1616 új esetet regisztráltak – írja az Új Kelet online.

1244 beteget kezelnek kórházban. 604 állapota súlyos, közülük 165 lélegeztetőgépre szorul, 256 állapota pedig közepesen súlyos. Az aktív esetek száma 49927, a gyógyultaké 132.449, míg az elhunytaké 1226 (11-el nőtt éjfél óta).

A pénteken végzett tesztek száma 53.993 volt, ebből 10% lett pozitív, a ma végzett 18.816 tesztből 8,8% lett pozitív.

Közben mintegy 200 izraeli gyűlt össze szombaton a tel-avivi tengerparton, hogy tiltakozzon a logikátlannak vélt zárlati korlátozások ellen, valamint Benjamin Netanjahu miniszterelnök koronavírus-krízis kezelése ellen és korrupciós ügyei miatt.

Mint arról többször írtunk, péntek délután 14 órakor, idén már másodszor, három hetes országos zárlat lépett életbe Izraelben a koronavírus miatt, mely lefedi az őszi ünnepi időszakot, a Ros Hásánát, Jom Kippurt és Szukkotot. Mintegy 7000 rendőr és katona biztosítja országszerte a korlátozások végrehajtását.

כאן חדשות on Twitter: „עשרות אנשים, ובהם פעילים מארגונים המוחים נגד נתניהו, מפגינים בחוף פרישמן בת”א נגד ראש הממשלה ונגד הסגר@daniel_elazar pic.twitter.com/OoRWrIVhL5 / Twitter”

עשרות אנשים, ובהם פעילים מארגונים המוחים נגד נתניהו, מפגינים בחוף פרישמן בת”א נגד ראש הממשלה ונגד הסגר@daniel_elazar pic.twitter.com/OoRWrIVhL5

A háromhetes időszakban az országban mindenki csak 500 méterre hagyhatja el otthonát, zárva van minden oktatási és szabadidős intézmény, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak tartanak nyitva. Eredetileg azt tervezték, hogy minden nem létfontosságú munkahelyet is bezárnak, de végül a kormány úgy határozott, hogy a magánszektorban tovább folyhat a munka.

Ezalatt az időszak alatt a beltéri összejövetelek maximum létszámát 10 főben, a kültériekét 20 főben korlátozták.

A tengerparti tüntetés szervezői azonban kihasználtak egy kiskaput a rendeletekben, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy az otthonuktól egy kilométernél messzebb utazzanak, ha tiltakozáson akarnak részt venni – írja az izraeli magyar lap.

A videók és képek tanúsága alapján a tüntetők közül sokan nem viseltek maszkot és nem tartották be azokat az új hatósági szabályokat, amelyek előírják a gyülekezés 20 tagú csoportokra osztását, biztosítva a társadalmi távolságtartást a halmazokon belül és között.

A zárlati szabályzatok nem tiltják kifejezetten a demonstrációt a tengerparton, bár a strand zárva tart, de a sportolás a part mentén engedélyezett (ugyanakkor valamiért tilos a tengerben fürdeni).

A kormány által elrendelt leállás sokak szerint túl laza, mivel az izraeliek járhatnak munkába, vásárolni és vallási helyekre. Többen jelezték, hogy nem is fogják betartani a rendelkezéseket, mert már elvesztették a bizalmukat az ország vezetésében.

Az ortodox zsidók egyébként azzal akarják kijátszani a lakhelyelhagyási korlátozásokat, hogy elmennek „tüntetni” más városokba, ami engedélyezett. Az elkülönülés szabályait pedig úgy tartják be, hogy hazafelé több száz buszt vesznek majd igénybe, így tudnak városról városra járni az országos leállás életbe lépése után is.

Több száz buszt rendeltek az ultraortodox „demonstrálók” Izraelben

A vallásos zsidók azzal akarják kijátszani a lakhelyelhagyási korlátozásokat, hogy elmennek „tüntetni” más városokba, ami engedélyezett.