Járvány Izraelben: rekordszámban vannak lélegeztetőgépen betegek

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 5.238 új beteget regisztráltak Izraelben. Csaknem 1.200-at közülük kórházban ápolnak, közel hatszázan kritikus állapotban vannak. Közben megkezdődött az országos leállás. A kormányfő szerint az ünnepek után további korlátozások jöhetnek — írja a ynetnews

Minden eddiginél többen, szám szerint 153-an vannak a COVID-19-es betegek közül lélegeztetőgépen Izraelben — jelentette be az egészségügyi minisztérium. Eddig összesen 177 ezer beteget regisztráltak, 46.370 aktív eset van.

Izraelben egyre többet tesztelnek. Csütörtökön már csaknem 57 ezer tesztet végeztek el a lakosságon.

A zsidó államban eddig 1.169 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány.

Az országos leállás helyi idő szerint délután 2-kor lép életbe. A kormány ettől reméli a járvány tejredésének a megállítását.

Bné-Berak zsinagógája. Fotó: MTI/AP/Oded Balilty

A leállás azonban sokak szerint túl laza, mivel az izraeliek járhatnak munkába, vásárolni és vallási helyekre.

A korlátozások betartatását megnövelt rendőri jelenléttel igyekeznek biztosítani a hatóságok, de több száz katonát is az utcákra rendeltek.

Többen ugyanis jelezték, hogy nem fogják betartani a rendelkezéseket, mert már elvesztették a bizalmukat az ország vezetésében.

Benjamin Netanjahu kormányfő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy újabb korlátozásokat fontolgat a kormány.

„A járvány jelen helyzete és a szakemberek ajánlásai alapján úgy becsülöm, hogy nem lesz más választásunk, mint a korlátozások szigorítása”

— fogalmazott a miniszterelnök televíziós beszédében.

„Nem a semmiért vetem ki a lezárást az izraeli polgárokra, és nem fogok habozni további korlátozásokat bevezetni, ha szükséges” — jelentette ki Netanjahu.

A háromhetes lezárás egyébként egybeesik az őszi vallási ünnepekkel.

Koronavírus: Izraelben bezárnak az iskolák és az óvodák

Az eredetileg tervezetthez képest két nappal korábban bezárja az iskolákat és az óvodákat az egész országban a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős emelkedése miatt.