Több száz buszt rendeltek az ultraortodox „demonstrálók” Izraelben

A vallásos zsidók azzal akarják kijátszani a lakhelyelhagyási korlátozásokat, hogy elmennek „tüntetni” más városokba, ami engedélyezett. Az elkülönülés szabályait pedig úgy tartják be, hogy hazafelé több száz buszt vesznek majd igénybe — értesült az Arutz7

Ultraortodox szervezetek négyszáz buszt rendeltek Jeruzsálembe, több százat pedig más izraeli településekre, így tudnak majd városról városra járni az országos leállás péntek délutáni életbe lépése után is.

Az izraeli 12-es csatorna úgy értesült, hogy a rendőrséghez több tüntetési engedélyezési kérelmet is benyújtottak az ultraortodoxok. „Demonstrációkat” több városban is tartanának. A buszokat pedig azért rendelték, hogy az elkülönülés szabályait betartva elkerüljék a bírság fizetését.

Ultraortodox utas szájmaszkban egy jeruzsálemi tömegközlekedési járművön. Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

A „tüntetéseket” egytől egyik ultraortodoxok lakta területeken tartják majd, köztük Jeruzsálem, Bnei Barak, Modiin, Beitar Illit és Elad településeken.

Az ultraortodox szervezetek azt a lehetőséget igyekeznek kihasználni, hogy az országos leállás alatt lehet demonstrációkat szervezni, így a korlátozások ellenére több mint egy kilométerre elhagyhatják az otthonaikat. A fő céljuk tehát nem a megmozdulásokon való részvétel, hanem a szabad mozgás a települések között az ünnepek alatt.

Dicsőség Ukrajnának! – kiáltozták az ukrán nemzeti viseletbe öltözött haszidok

Hátha így sikerülhet – gondolhatták az ukrán himnusszal is próbálkozó breszlávi haszidok a fehérorosz-ukrán határon.