Amerikában betiltanak két kínai mobilalkalmazást, köztük a TikTokot

Az amerikai kereskedelmi minisztérium rendeletet adott ki, amellyel vasárnaptól lehetetlenné teszi a TikTok videomegosztó és a WeChat üzenetküldő szolgáltatás letöltését az Egyesült Államokban. 

„A Kínai Kommunista Párt nyilvánvalóvá tette, hogy módjában, illetve szándékában is áll felhasználni ezen alkalmazásokat az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, külpolitikájának és gazdaságának veszélyeztetése érdekében” – írta közleményében a tárca.

A rendelet értelmében le kell venni a két alkalmazást az Apple App Store és a Google Play áruházakból az Egyesült Államokban.

Szakértők szerint a több tízmillió jelenlegi amerikai TikTok-felhasználó november 12-ig nem sok változást fog észlelni.

Bennfentes források pedig arról számoltak be, hogy Donald Trump elnök még a hatályba lépés előtt visszavonhatja a rendeletet, ha a tulajdonos kínai Bytedance megállapodásra jut az amerikai Oracle-lel egy olyan cég létrehozásáról, amely a videomegosztó amerikai működését irányítaná a washingtoni aggályok orvoslásával.

A terveket ismerő illetékesek szerint a rendelet nem tiltja meg, hogy az amerikai vállalatok külföldön a WeChaten keresztül bonyolítsanak tranzakciókat, amely az üzenetküldés mellett a legfontosabb fizetési mód is Kínában.

A TikTok kínai videomegosztó applikáció ikonja egy okostelefonon. Fotó: TI/EPA/Hayoung Jeon

Az Apple és a Google az Egyesült Államokon kívül továbbra is elérhetővé teheti a TikTokot és a WeChatet a felhasználóknak.

A ByteDance azóta folytat tárgyalásokat a világszerte 2,2 milliárd felhasználóval rendelkező TikTok egyesült államokbeli üzemeltetési jogának eladásáról, amióta Donald Trump kilátásba helyezte, hogy szeptember közepétől betiltja a népszerű applikáció működését, ha azt addig nem adják el egy amerikai cégnek.

Elítélte a TikTok-os Auschwitz-videókat az amerikai Holokauszt Múzeum igazgatója

Holokauszt-áldozatnak öltöznek és sminkelik magukat fiatalok rövid zenés videókban a Tik-Tok-on, de hiába a jó szándék, ez sérti az áldozatok emlékét.