Egy kelet-jeruzsálemi nőt azzal gyanúsítanak, hogy a Hezbollah-nak kémkedett

Az izraeli hatóságok letartóztattak egy kelet-jeruzsálemi nőt, aki a Shin Bet biztonsági szolgálat szerint a Hezbollah-nak kémkedett.

A Sin Bét a múlt hónapban tartóztatta le Yasmin Jaber, kelet-jeruzsálemi palesztin lakost, aki a Héber Egyetem Nemzeti Könyvtárában dolgozik, azzal vádolva a fiatal nőt, hogy a libanoni terrorcsoportnak dolgozik – írja a The Times of Israel.

A Sin Bét azt állítja, hogy Jabert egy nemzetközi „ifjúsági konferencián” szervezték be 2015-ben Libanonban. Az eseményt a Hezbollah ügynökként bevethető izraeli arabok toborzására használta.

A libanoni terrorcsoportba történő felvétele óta Jaber titkos üzenetek útján kommunikált a kapcsolattartójával, olyan közösségi média platformokat használva, mint a Facebook és az Instagram – állítja a Sin Bét.

„Ez a Sin Bét nyomozás… egy hosszas hírszerzési művelet eredménye, amely arra irányult, hogy felkutassuk azokat, akiket a Hezbollah beszervezett. Ez egy újabb lépés a(z iráni) al-Kudsz és a Hezbollah izraeli arabok beszervezésére irányuló kísérleteivel szemben, a múlt év során folytatott terrorellenes erőfeszítéseink sorában”

– fogalmazott a Sin Bét egy magas rangú tisztviselője közleményében.

Az év elején a Sin Bét Bejrút Hamoudot, egy Libanonban élő arab izraeli nőt vádolta azzal, hogy izraeli állampolgárokat toborzott az Irán által támogatott Hezbollah terrorcsoport számára. Hamoud tagadta a vádakat, és azt állította, hogy csupán régi barátaival találkozott.

A Sin Bét szerint a következő napokban vádiratot nyújtanak be Jaber ellen.

Iránnak kémkedő izraeli kilétére derült fény

Iman Haj Yahya állítólag iráni hírszerző tisztekkel és a PFLP egy libanoni ügynökével állt kapcsolatban.