Konjunktúra: Már Netanjahut is Nobel-békedíjra jelölték

Egy olasz képviselő javasolta az izraeli miniszterelnököt az elismerésre a békemegállapodás miatt – írja a The Jerusalem Post. Pár napja Trumpot egy norvég képviselő jelölte ugyanezért

Paolo Grimoldi, az Északi Liga közismerten Izrael-párti olasz parlamenti képviselője jelölte Benjamin Netanjahu kormányfőt a 2021-es Nobel-békedíjra, az Emírségekkel és Bahreinnel kötött békemegállapodás érdekében tett erőfeszítéseiért.

Grimoldi , aki már sokszor járt Izraelben, de személyesen még nem találkozott Netanjahuval, azt mondja, hogy a miniszterelnök megérdemli a díjat, a két arab országgal létrejött megegyezés miatt, valamint azért, mert Szaúd-Arábiával is fejleszti a kapcsolatokat.

Két Likud-képviselő is dolgozott Netanjahu jelölésén, de Grimoldi megelőzte őket. A Likud ifjúsági szervezete a 2005-ben közgazdasági Nobel-emlékdíjjal elismert Jisrael Aumann izraeli-amerikai matematikust kereste meg, hogy jelölje Netanjahut.

„Mi, az Ifjú Likudban hisszük, hogy a miniszterelnököt megilleti ez a elismerés, amiért olyan keményen dolgozott, hogy elérje a régió békéjét és létrehozzon egy új Közel-Keletet”

– írta Moshiko Passal, az ifjúsági szervezet elnöke Aumannak, a nyolcadik izraeli Nobel-díjasnak.

Nobel-békedíjra jelölték Trumpot

Egy norvég képviselő jelölte, aki szerint az amerikai elnök sokkal többet tett a békéért, mint sokan mások, akik szintén megkapták ezt az elismerést.

Aumann a The Jerusalem Postnak nyilatkozva megerősítette, hogy megkapta a levelet és azt jó ötletnek tartja.

„Örömmel látnám, hogy Netanjahu, Mohammed bin Zayed emírségi koronaherceggel együtt megkapja a díjat, ugyanúgy, ahogy Menachem Begin elnyerte a díjat Anwar Sadat egyiptomi vezetővel együtt”

– mondta Aumann.

Passal azért írt Aumannak, mert azt hitte, hogy Nobel-díjasként jelölheti Netanyahut. De a Héber Egyetem professzora közölte, a szabályok csak azon a területen engedik meg, hogy jelölteket javasoljon, amelyen elnyerte a díjat.

Donald Trump amerikai elnököt is jelölték nemrég a 2021-es Nobel-békedíjra, a megállapodás elérése érdekében tett erőfeszítéseiért. Christian Tybring-Gjedde norvég parlamenti képviselő nyújtotta be a javaslatot a Nobel-bizottságnak.

Szijjártó szerint Trump méltó lenne a Nobel-békedíjra a közel-keleti rendezésért

Washingtoni látogatásán ráadásul még amerikai földgáz vásárlásról is megállapodott a magyar külügyminiszter.