Nobel-békedíjra jelölték Trumpot

Az Ábrahám-egyezménynek nevezett, Izrael és az Emírségek között létrejött megállapodás létrehozásáért jelölte egy norvég képviselő a 2021-es béke-Nobel-díjra Donald Trump amerikai elnököt – írja az Arutz Sheva.

A bejelentés azután történt, hogy a Trump-adminisztráció közölte, az Ábrahám-egyezményt ünnepélyes keretek között jövő hét kedden írják alá a felek a Fehér Házban.

Trumpot Christian Tybring-Gjedde norvég parlamenti képviselő jelölte a díjra.

„Az érdemei elismeréséért jelöltem, mert úgy gondolom, hogy többet tett a nemzetek közötti béke megteremtéséért, mint a többi békedíj-jelölt többsége”

– nyilatkozta a norvég képviselő a Fox Newsnak.

„Nem vagyok egy nagy Trump-támogató. A bizottságnak a tényeket kell néznie és a tények alapján döntenie, nem az alapján, ahogy viselkedik néha. Azok, akik az elmúlt években megkapták a béke-Nobel-díjat, sokkal kevesebbet tettek érte, mint Donald Trump. Barack Obama például semmit sem csinált”

– tette hozzá Christian Tybring-Gjedde.

„Ahogy az várható, más közel-keleti országok is követni fogják az Emírségeket, így ez a megállapodás megváltoztathatja az egész régiót az együttműködés és fejlődés irányába”

– közölte a norvég képviselő a Nobel-bizottsághoz írt levelében.

Tybring-Gjedde kiemelte még Trump „kulcsfontosságú” szerepét más, elhúzódó konfliktusok kezelésében, például India és Pakisztán kasmíri határvitájában, valamint Észak- és Dél-Korea konfliktusában, valamint Észak-Korea nukleáris fenyegetésének megállítása érdekében.

„Trump megtörte az amerikai elnökök 39 éves sorozatát, akik vagy háborút indítottak, vagy nemzetközi fegyveres konfliktusba sodorták az Egyesült Államokat. Az utolsó elnök, aki ezt elkerülte, Jimmy Carter volt, aki megkapta a béke-Nobel-díjat”

– fogalmazott a norvég képviselő.

A Nobel-díjat minden évben december 10-én adják át, miután a Nobel-bizottság összegyűjtötte a jelöltek listáját, amelyből egy rövid listát készít. A végső döntést általában októberben hozza meg a Nobel Intézet.

Ha Trump mellett döntenek, akkor ő lesz az ötödik amerikai elnök, aki megkapta a Nobel-békedíjat.  Theodore Roosevelt 1906-ban, Woodrow Wilson 1919-ben, Jimmy Carter 2002-ben, Barack Obama pedig 2009-ben kapta meg az elismerést.

A Fehér Házban lesz a történelmi megbékélés az arabokkal

A jövő héten írja alá Izrael és az Egyesült Arab Emírségek a kapcsolatuk normalizálásáról szóló történelmi jelentőségű dokumentumot.