Fogolycserére készül Izrael és a Hamász – egyiptomi közvetítéssel

A 12-es csatorna szombati riportja szerint a Gázai-övezetet uraló terrorszervezet politikai szárnyának vezetője, Ismail Haniyeh azt mondta: néhány nappal ezelőtt egyiptomi biztonsági tisztviselők alkotta delegáció látogatott az övezetbe, hogy megvitasson számos kérdést, köztük egy lehetséges új fogolycsere ügyletet, a Hamász vezetésével.

„Egyiptomi testvéreink számos kérdést nyomon követnek, beleértve a [a Hamász és Fatah közötti] palesztin megbékélést, az ostromot, a Rafa-határátkelőn való mozgást és a fogolycseréket” – nyilatkozta a riport szerint Haniyeh a bejrúti újságíróknak, hozzátéve, hogy Egyiptom egy új fogolycsere-megállapodás megfogalmazásán dolgozik.

A terrorista vezér reményét fejezte ki, hogy a találkozók „eredményhez vezetnek” a terrorcsoport számára – írja az Új Kelet online.

Elemzők szerint Haniyeh próbálja megerősíteni támogatottságát a palesztinok körében, mivel egy lehetséges vezetőválasztás van a láthatáron.

A libanoni Al-Akhbar c. lap májusban azt állította, hogy a Hamász továbbított egy listát Izraelnek 250 palesztin fogoly nevével, akiknek a szabadon engedéséért cserébe információt adna a fogságukban lévő két izraeli állampolgárról valamint a 2014-es gázai háborúban elesett két izraeli katona, Oron Saul és Hadar Goldin holttestéről.

Izrael letartóztatta a Hamász több tucat tagját

A katonai szóvivő kijelentette, hogy a művelet nem kapcsolódott konkrét Hamász-összeesküvéshez.

Az újság szerint egy német közvetítő, aki a 2011-es Salit-megállapodásban is részt vett, mely több mint 1000 palesztin fogoly szabadon engedését eredményezte Gilad Salit izraeli katonáért, ismét mediátorrá lépett elő a felek között.

A Hamász júniusban kijelentette, hogy bármilyen Izraellel kötött fogolycsere előfeltétele több tucat terrorista szabadon engedése, akiket a 2011-es Salit-megállapodás részeként elengedtek, majd később ismét letartóztattak – emlékeztet az izraeli magyar lap.

A biztonsági kabinet múlt szerdán jóváhagyta Beni Ganz védelmi miniszter javaslatát, hogy mellőzzék a terroristák holttestének – ideértve azokat is, amelyek nem a  Hamászhoz tartoznak – kiadását Gázának vagy a Palesztin Hatóságnak.

Ganz üdvözölte a döntést és közölte, hogy mióta kinevezték a védelmi miniszteri posztra, átfogó elrettentési politikát alkalmaz, megakadályozva a holttestek kiadását, elkobozva a terror pénzeket és fokozva az erőszakra adott támadásokat – írja az Új Kelet online.

„A terrorista holttestek visszaszolgáltatásának megtagadása része az elkötelezettségünknek, hogy fenntartsuk az izraeli állampolgárok biztonságát, és természetesen hazahozzuk katonáinkat és eltűntjeinket. Remélem, hogy az ellenségünk megérti és tudatosítja az üzenetet”.

Lapunk nemrég számolt be arról, hogy az elmúlt napokban ismét leültek tárgyalni egymással Ismael Haniyeh, a Hamász és Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője. A találkozó aktualitását az adhatta, hogy augusztus közepén Izrael rendezte diplomáciai kapcsolatait a Közel-Kelet egyik leggazdagabb országával, az Egyesült Arab Emírségekkel (és azóta Bahreinnel is).

A felek a beszámolók szerint továbbra is szükségszerűnek gondolják a „testvéri elköteleződést és dzsihádot”.

Izrael-ellenes dzsihádról tárgyalt a Hezbollah és a Hamász

Az Irán által támogatott két terrorszervezet vezetőit a „cionista elnyomók” és az amerikai érdekek elleni összefogás kovácsolta egybe.