Szabad Európa: Amerikai zsidók pénzmosása Ukrajnában

Idén augusztus 4-én az FBI lerohanta két amerikai üzletember központi irodáit Miamiban és Clevelandben. A vád 780 millió dollár értékű pénzmosás az USA-ban, döntően hamis kölcsönök láncolatával, a fő haszonélvező pedig két ukrán oligarcha volt — írja a Szabad Európa honlapja.

Az érintettek mindent tagadnak és pusztán ukrán politikai intrikát sejtenek az egész mögött. A nemrég indult Szabad Európa cikke végigveszi, hogyan gazdagodott meg az ukrajnai rendszerváltás után, a 90-es évek elején Dnyipró városába „egyszerű humanitárius segítőként” érkezett két amerikai, Mordeháj Korf és Uriel Laber, akik akkor az ortodox zsidóság haszid mozgalmához, a Chabádhoz tartoztak.

A káotikus viszonyok között a város szintén Amerikából érkezett főrabbija, Shmuel Kaminyecki segített a két fiatalnak, a lap szerint ő mutatta be nekik „orosz partnereit”. „Ez a kifejezés azért érdekes, mert könnyen jelölheti Kelet-Ukrajna talán leghírhedtebb oligarchapárosát, Ihor Kolomojszkijt és bizalmasát, Gennagyij Boguljobovot” – írja a Szabad Európa honlapja.

Az előbbiről lapunk is röviden írt, amikor tavaly áprilisban portrét közöltünk az új ukrán államfőről, Volodomir Zelenszkijről: „Sokan tudni vélik, hogy a háttérből valójában Kolomojszkij mozgatja a szálakat, aki köztudomásúan a legádázabb ellenfele Porosenkónak (…) A dnyepropetrovszki származású (a ma már Dnyiprónak nevezett város és környéke sok élvonalbeli politikust és vezetőt adott már Ukrajnának) Ihor Kolomojszkij Ukrajna egyik legbefolyásosabb embere, az ukrán zsidóság talán első számú vezetője, a súlyos pénzügyi visszaélésekbe keveredett PrivatBank egykori tulajdonosa.”

„Kolomojszkij és Boguljobov olyan szinten lopták szét bankjukat, a Privatbankot, hogy 2016 végére államosítani kellett az akkorra már rég a legnagyobb ukrán pénzintézetté vált céget” – emlékeztet a Szabad Európa cikke, érzékeltetve, hogy az FBI most az akkori ügy miatt csapott le a két üzletemberre.

A Szabad Európa teljes cikkét itt olvashatja el.

Zsidó showman lehet Ukrajna következő elnöke

Az orosz agresszió miatt különösen fontos lenne, hogy erős, Nyugat-barát, és főleg komolyan vehető legyen a következő ukrán elnök. Eperjesi Ildikó elemzése.