A Hezbollah négy éve tárol robbanóanyagokat Németországban

Az ammónium-nitrát tárolásáról Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere, Thomas Strobl számolt be a múlt héten, miután a bejrúti kikötőben bekövetkezett augusztusi robbanásban 191 ember veszítette életét és több, mint hatezren megsebesültek – írja a The Jerusalem Post.

„A vegyszert bombák készítéséhez használhatták, de egyelőre nem találtunk semmi bizonyítékot arra, hogy összefüggés lehet a bejrúti robbantás és eközött” – mondta Strobl.

A bejrúti kikötőben mintegy 3 ezer tonna ammónium-nitrátot tároltak, melyet trágya készítése mellett akár bombák gyártására is lehet használni.

A Hezbollah ezt a vegyi anyagot használta franciaországi, angliai, ciprusi és bulgáriai terrorcselekmények elkövetésénél, ugyanakkor a terrorista szervezet tagadta, hogy köze lett volna a bejrúti robbanáshoz.

Strobl a tartományi parlament augusztus eleji megkeresésére válaszolt. Két szabad demokrata (FDP) politikus, Hans-Ulrich Rülke és Nico Weinmann ugyanis a szervezetnek a tartományban folytatott tiltott tevékenységét firtatta.

A belügyminiszter elmondta, hogy Rülke arra szólította fel: szüntessék meg a Hezbollah adománygyűjtését és legális tagságát Baden-Württembergben, ahol 75 Hezbollah-tag tevékenykedik.

Nem világos, hogy Strobl miért nem tiltotta be eddig tartományában a Hezbollah tevékenységét. Áprilisban a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer ugyanis betiltotta az iráni hátterű libanoni terrorszervezet minden tevékenységét a szövetségi köztársaság területén. A libanoni sejkek ezután Baden-Württembergbe utaztak, hogy megbeszéléseket tartsanak és forrásokat gyűjtsenek.

A Hezbollah Európába is tonnaszám csempészett ammónium-nitrátot

Moszad fülesek alapján már Londonban és Németországban is lebuktak, az EU azonban továbbra sem hajlandó terrorszervezetnek nyilvánítani őket.

Nem világos, hogy a tartomány zöldpárti miniszterelnöke, Winfried Kretschmann engedélyezte-e a Hezbollah számára, hogy területén ammónium-nitrátot tároljon, vagy tudott-e a Hezbollah tevékenységéről.

Az izraeli 12. hírcsatorna májusban arról számolt be, hogy egy izraeli tisztviselő szerint a Hezbollah betiltására irányuló művelet „sok hónapos munka eredménye volt az összes németországi párttal együttműködve. A szolgálatok vezetőinek egyértelmű bizonyítékokat és jogi dokumentumokat kellett bemutatniuk… összekapcsolva a szervezetet jelentős terrorista tevékenységgel – ezt meg is tettük „- mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy” Bruno Kahl, a BND német hírszerző szervezet vezetője a Moszad közeli barátja. ”

A Die Welt című német lap a múlt hónapban arról számolt be, hogy a Moszad figyelmeztette a német hatóságokat: a Hezbollah támogatói több száz kilogramm ammónium-nitrátot tároltak a dél-németországi raktárakban.

Angela Merkel német kancellár kormánya ellenzi az iráni rezsim elleni ENSZ-szankciókat, amelyek megakadályoznák új hagyományos fegyverek beszerzését. A Hezbollah az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb terrorista partnere, Teherántól kap fegyvereket és készpénzt.

Az amerikai kormány mind Obama, mind Trump kormánya alatt Irán rezsimjét a nemzetközi terrorizmus legrosszabb állami támogatójának minősítette. Rülke szerint „Stroblnak végre cselekednie kell, és meg kell akadályoznia, hogy a Hezbollah-hoz kapcsolt szervezetek gyűlöletprédikátorokat hívjanak meg Baden-Württembergbe, és terrorista célokra gyűjtsenek pénzt” – írja a helyi média.

A The Jerusalem Post Nico Weinmann FDP-s képviselőnél rákérdezett, vajon a biztonsági szolgálatok mióta tudtak az ammónium-nitrátról, ezidáig nem kaptak választ.

A kritikusok szerint Baden-Württemberg tartomány hagyományosan laza ellenőrzési politikát folytat a Hezbollah és az Izraelt megcélzó antiszemita bojkott, elidegenítés és szankciók (BDS) kampányával szemben.

A nyomozás szálai a BDS — akárcsak a neonáci pártok — számláit a BW bankhoz vezették, melynek tulajdonosa a dél-németországi Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) pénzintézet.

A BW-számlák lehetővé teszik a gyűlöletkeltő csoportok számára, hogy elektronikusan átutalt adományi forrásokat kapjanak, amelyeket mindkét szervezet a saját honlapján hirdet. A Stuttgart városban található BW Bankban számlát vezető partnerek közt egy neonáci párt és egy Izrael megsemmisítésére törekvő palesztin csoport is szerepelt.

A tartomány és fővárosa, Stuttgart az LBBW tulajdonjogának közel 50% -ával rendelkezik. Kretschmann nem volt hajlandó megválaszolni a The Jerusalem Post kérdéseit arra vonatkozóan, tervezi-e presszionálni a bankot, hogy zárja le a BDS-párti Palesztina Bizottság Stuttgart és az NPD náci párt számláit. A Zöld Párt külpolitikai szóvivője és Omid Nouripour országgyűlési képviselő korábban antiszemita botrányba keveredett a BDS szervezet tanácsadó testületében betöltött szerepe miatt.

Izrael-ellenes dzsihádról tárgyalt a Hezbollah és a Hamász

Az Irán által támogatott két terrorszervezet vezetőit a „cionista elnyomók” és az amerikai érdekek elleni összefogás kovácsolta egybe.