Netanjahu jóváhagyta volna az F-35-ös vadászgépek eladását az Emírségeknek?

Az izraeli kabinetből származó információk szerint Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő elfogadta, hogy az amerikai kormány csúcstechnológiájú fegyvereket, így F-35-ös vadászrepülőket adjon el az Egyesült Arab Emírségeknek annak ellenére, hogy nyilvánosság előtt Netanjahu kijelentette, hogy kifejezetten ellenezte a megállapodásnak ezen részét – számol be a New York Times értesülései alapján az Arutz7 izraeli hírportál.

Az értesülések szerint Netanjahu annyira akarta az Izrael és az Emírségek közt megkötött békeszerződést, hogy nem ellenezte, hogy Amerika fegyvereladási megállapodást kössön az öböl menti országgal. Az izraeli miniszterelnök később kijelentette, hogy ellenezte a megállapodást és csak azután hagyta abba a fegyvereladás tényét nyilvánosság előtt ellenezni, miután múlt héten megbeszélést folytatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Az amerikai-emírségi fegyver megállapodás keretén belül F-35-ös vadászrepülőgépek mellett szerepelnek katonai drónok és EA-18G Growler vadászgépek, olyan elektronikus harci repülőgépek, amelyek az ellenséges légvédelem blokkolásával előkészítik lopakodó támadások útját. A megállapodás részletei ilyen mértékig korábban nem voltak ismertek.

Pompeo Izraelben: az Emírségek is kap fejlett fegyvereket

Jeruzsálem és Abu Dzabi megállapodása óta kérdés, kaphat-e az arab ország F-35-ös vadászbombázót. Most úgy tűnik, igen.

Amerikai hivatali források ugyan tagadják, hogy a fegyvereladással az Egyesült Államok az izraeli-emírségi békemegállapodásban játszott szerepét igyekezne növelni, azt ugyanakkor elismerik, hogy diplomáciai eredmények vezettek ahhoz, hogy megváltozott az amerikai a fegyvereladással kapcsolatos álláspont.

A megállapodás az amerikai kongresszusban minden bizonnyal ellenállásba fog ütközni, hiszen törvényben rögzített, hogy Izrael katonai fölényét biztosítani kell, erre a Trump kormányzat jogi érveléssel igyekszik felkészülni

Ron Dermer, az Egyesült Államokba akkreditált izraeli nagykövet szerint nem igaz, hogy Netanjahu jóváhagyta volna a fegyvereladási megállapodást és kijelentette, hogy teljes mértékig meg van győződve arról, hogy a Trump kormányzat elkötelezett Izrael katonai erőfölényének biztosításában.

Az értesülést az amerikai külügyminisztérium még nem kommentálta.

A megoldás: egy i betű

Úgy hírlik, az Egyesült Arab Emírségek F-35-ös harci gépeket kíván vásárolni. Ha az Öböl-ország sikerrel járna, vajon mi biztosíthatná a zsidó állam légi fölényét a térségben?