A megoldás: egy i betű

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közeledése kapcsán nyilvánosságra került: az Öböl-ország F-35-ös harci gépeket kíván vásárolni. Ha sikerrel járnak, vajon mi biztosíthatja a zsidó állam légi fölényét a térségben?

A múlt hét eseménye a normalizáció volt: Izrael és az Egyesült Arab Emírségek belengetett kapcsolat-felvétele. A hír néhány napig a gázai ballon-eregetést, sőt még a koronavírust is leverte a címoldalakról. Netanjahu, Ganz és Askenázi pengeváltásai is a belső oldalakra kerültek – olvasható az Izraeli Hírlevél blogon megjelent friss elemzésben.

A tőlünk kétezer kilométerre fekvő, kőolaj-vagyonban úszó emirátussal kezdett párbeszéd, mint annak idején az Egyiptommal és Jordániával is, az Egyesült Államok ötlete és kezdeményezése.

Míg Netanjahu a hírt annak nyilvánosságra kerülése után szemérmesen cáfolta, az Emirátus órákon belül megerősítette. Ezt a többi olajhercegség: Bahrein, Omán remélt csatlakozásának a felvetése követte, bár Kuvait gyorsan tisztázta: ő lesz az utolsó a sorban, ha egyáltalán.

A következő napokban a távoli Szudán is szóba került.

Az izraeli lapok mellékletei már a híres dubaji felhőkarcolót és a Földkerekség legnagyobb, extrém luxust kínáló bevásárló központját ajánlják a jövő izraeli turistáinak.

Ebbe a bizakodó hangulatba kavart bele a kétség.

Az Emirátus a maga légierejét az utóbbi évtized harci gép-sztárjával, az F-35-ös „lopakodó” géppel kívánja erősíteni. Nem egy géppel: sok géppel. Elvégre a közeli síita ellenség, Irán ellen csak ez nyújt hatékony védelmet. Meg aztán futja is az olaj-jövedelemből. Bőven futja – emlékeztet az Izraeli Hírlevél.

A teljes cikk itt olvasható el.

Netanjahu cáfolja a békemegállapodás katonai fölényt feladó, titkos záradékát

Az izraeli kormány szerint nem igaz, hogy létezne egy titkos záradéka az Emírségek és Izrael által bejelentett békemegállapodásnak, amely alapján Abu-Dzabi fejlett amerikai fegyverekhez juthat.