Mit keres a vérvád-toposz az HBO új sorozatában?

A mozicsatorna nézők milliói előtt könnyedén csempészett középkori antiszemitizmust új sorozatába. Mindezt olyan természetesen, hogy az szinte már fel sem tűnik. Hova vezethet ez? 

A napokban indult az HBO új drámasorozata, a Lovecraft Country, amely Matt Ruff 2016-os regénye alapján készült. A film az 1950-es évek faji szegregáció sújtotta Amerikájába kalauzolja a nézőket, és a közelmúlt amerikai eseményeire tekintettel érthető, hogy különös figyelem övezi a premiert.

A JTA zsidó hírügynökség munkatársánál máris kiverte a biztosítékot a sorozat. Legalábbis az egyik minapi rész, amelyben egy zsidó nevű orvos, mint rémisztő kísértet borzolja a kedélyeket abban a házban, ahol korábban ártatlan fekete gyermekeken és felnőtteken kísérletezett.

A cikk írója — több szakember véleményét is megkérdezve — hosszú cikkében arra a következtetésre jut, hogy

a film alkotóinak sikerült olyan természetességgel becsempészniük a legsötétebb zsidóellenes toposzt egy mainstream médiafelületre, hogy az felettébb elgondolkodtató.

„Talán mindez azt is feltételezi, hogy az antiszemitizmus olyan könnyedén tud beágyazódni a társadalomba,  hogy szinte észre sem vesszük” — írja Philissa Cramer.

Részlet a sorozat ominózus részéből – csak felnőtt olvasóinknak:

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A film szereplői a túlélésért küzdenek, melynek során szembe kell szállniuk mind a fehér emberek Amerikájának rasszista fenyegetésével, mind azokkal a rémisztő szörnyekkel, amelyek akár egy Lovecraft-regény lapjairól is leléphettek volna. Utóbbiak közül az egyik karakter nem más, mint Hiram Epstein.

A négy évvel ezelőtti regényben nem ez a név szerepel, azt tehát a film alkotói változtatták meg. Na de miért is egy ennyire zsidósnak hangzó névre? — teszi fel több ízben is a kérdést a szerző. Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) egyik vezetője, Aryeh Tuchman szerint

azért is érthetetlen a névválasztás, mert évezredek óta ismert az a vádaskodás, hogy a zsidók előszeretettel vesznek részt rituális gyilkosságokban. 

„Ez olyan dolog, amire oda kell figyelni” — tette hozzá Tuchman.

Misha Green — a film egyik promotálója — és Jurnee Smollett — a film egyik zsidó színésznője — nem reagáltak még az antiszemita jellegű felvetésre, akárcsak Ruff, a könyv szerzője sem. Az HBO sem adott magyarázatot az Epstein név választására, csak annyit közöltek, hogy azzal semmi esetre sem akartak régi zsidóellenes érzetet kelteni.

Elissa Bemporad, a Queens College zsidó történelemre szakosodott kutatója ellenben azt állítja, hogy a kérdéses epizód Epstein karakterével „tökéletesen beleillik egy újféle vérvád kategóriájába”. Bemporad szerint azzal, hogy Epstein egy korábban gyermekeken kísérletező tudós, aki jelenleg szellem formájában kísért, megtestesíti a vérvád narratíváját.

Egy másik akadémikus is kellőképp zavarba jött az esettel kapcsolatban, és azt mondta a JTA újságírójának: minden körülményt mérlegelve, még ha gondatlanságból is követték el, de egy rossz névválasztással állunk szemben.

A Towson University vallási tanulmányok professzora, Jennifer Caplan azt mondta, indirekt hatással lehet minden nézőre, ha egy ellenséges figura egy egyértelműen beazonosítható kisebbséghez köthető — jelen esetben a zsidósághoz.

A cikk egy másik egyetemi oktatót, Magda Tetert idézve felveti annak lehetőségét is, hogy a film alkotói azért választhatták ezt a nevet, mert az ismert a fiatalkorúakat megrontó üzletembert, Jeffrey Epsteint épp akkor tartóztatták le, amikor a filmet tavaly forgatták.

Zsidó filmesek újítják meg Bergman híres minisorozatát az HBO-n

A mi fiainkat és A Viszonyt jegyző, izraeli Hagai Levi rendezi Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című filmjének és minisorozatának remake-jét.