„Gyilkossági kísérlet”: a NATO keményen bírálta Moszkvát Navalnij-ügyben

A NATO minden szövetséges országa elítéli Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen elkövetett gyilkossági kísérletet, amely nem pusztán egy személy elleni támadást jelent, hanem az alapvető demokratikus értékek elleni támadásnak számít – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli ülését követően.

Jens Stoltenberg online tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, a vegyi fegyvernek számító novicsok típusú idegméreggel végrehajtott gyilkossági kísérlet a nemzetközi jog súlyos megsértésének számít, ami nemzetközi választ követel.

A vegyi fegyverek használata minden körülmények között elítélendő, az emberéletek tiszteletben tartásának teljes hiányát, valamint a nemzetközi egyezmények és normák elfogadhatatlan megszegését jelenti. A gyilkossági kísérletet elkövetőit el kell számoltatni – emelte ki a főtitkár.

Tájékoztatása szerint a NATO-tagállamok egyetértenek abban, hogy Oroszországnak súlyos kérdésekre kell választ adnia az üggyel összefüggésben. Mindeközben nemzetközi szervezetekkel köteles együttműködni a gyilkossági kísérlet teljeskörű és pártatlan kivizsgálása, valamint a vegyi fegyverek, köztük a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő idegméreg használata tilalmának betartása érdekében.

Navalnij alapítványa panaszt tett, amiért nincs nyomozás az ügyben

Lavrov védelmi miniszter viszont valótlanságnak nevezte azt a vádat, hogy Moszkva nem indított vizsgálatot Navalnij ügyében.

A NATO és tagállamai szoros figyelemmel kísérik az ügy alakulását, és megvitatják annak következményeit – tette hozzá Stoltenberg.

A német szövetségi kormány szerdán adta hírül, hogy Alekszej Navalnij szervezetében a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki a német klinikai vizsgálatok folyamán.

Alekszej Navanij ellenzéki politikus ügyében de jure akkor indul nyomozás, ha megerősítést nyer az az információ, hogy a szervezetében méreganyagot találtak – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában. Mint mondta, Moszkva párbeszédre számít a német féllel, és adatokat vár, amelyek elősegítenék az orosz belügyi szakembereknek az ügyben intézett vizsgálatát.

„Ez de facto folyamatban lévő nyomozati tevékenység. Ha megerősítést nyer az az információ, hogy a páciens biológiai mintáiban méreganyagot találtak, akkor természetesen nem kétséges, hogy de jure is megkezdődik a nyomozás” – mondta.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb bírálójaként is ismert politikus augusztus 20-án egy Moszkvába tartó repülőn lett rosszul A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, Navalnijt az ottani kórházba szállították. Az orosz orvosok tagadták, hogy Navalnijt megmérgezték volna.

A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították, és megkezdték klinikai kezelését. Orvosai szerdán azt állapították meg, hogy minden kétséget kizáróan idegmérget juttattak a szervezetébe. A hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek, és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és nem tudják kizárni, hogy maradandó sérülést szenved.

Moszkva csütörtökön elutasította azt a vádat, hogy az orosz állam áll az ellenzéki politikus megmérgezése mögött, és az orosz hatóságok azt is vitatják, hogy bűncselekmény történt.4

Berlini klinika: Navalnijt tényleg megmérgezték

Az orosz kijelentések dacára a klinikai tesztek eredményei arra utalnak: megmérgezték az orosz ellenzéki politikust.