Berlini klinika: Navalnijt tényleg megmérgezték

A klinikai tesztek eredményei arra utalnak, hogy megmérgezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust – adták hírül hétfőn délután a berlini Charité egyetemi kórház orvosai.

Hozzátették, hogy Navalnij állapota súlyos, de a politikus nincs akut életveszélyben.

„Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedőn a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik” – áll a közleményben.

Előtte a német kormányszóvivő közölte: rendőri védelemre szorul Berlinben az orosz ellenzéki politikus, mert valószínűleg mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.

Sajtótájékoztatóján Steffen Seibert az RT orosz hírtelevízió tudósítójának azon felvetésére, hogy Navalnij „súlyosan megmérgezte magát”, kiemelte: „a gyanú nem arra irányul, hogy Navalnij úr súlyos mérgezést okozott saját magának, hanem arra, hogy valaki súlyosan megmérgezte, amire sajnálatos módon van néhány példa a közelmúlt orosz történelmében”.

Mint mondta, „az egész világ komolyan veszi ezt a gyanút”, és a német kormány is azon az állásponton van, hogy valószínűleg mérgezéses támadást követtek el Alekszej Navalnij ellen Oroszországban, és ezért gondoskodni kell rendőri védelméről berlini gyógykezelése során.

Seibert hangsúlyozta, hogy Navalnij nem a szövetségi kormány vendégeként tartózkodik Berlinben, és a német fővárosba szállítását sem a kabinet szervezte.

Kifejtette, hogy Angela Merkel kancellár a vonatkozó nyilatkozatában csupán arról szólt, hogy a kormány a család kérésére humanitárius okból hajlandó lehetővé tenni az orosz ellenzéki politikus Németországba szállítását.

Nem igazolódott be a mérgezés gyanúja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnál – jelentette ki Anatolij Kalinyicsenko, a beteget ellátó omszki első mentőkórház helyettes főorvosa hétfői sajtótájékoztatóján. Beszámolója szerint a mentőben is felmerül a mérgezés gyanúja, ezért Navalnijt azonnal a toxikológiára szállították be.

„Ha bármivel is megerősített mérgezést találtunk volna, sokkal könnyebb lett volna nekünk. De két laboratóriumból kaptunk végleges választ arról, hogy méregnek vagy méreghatás termékének tekinthető vegyi-toxikológiai anyagot nem találtak” – mondta Kalinyicsenko.

A német külügyminiszter a mérgezéses támadást valószínűsítő kormányszóvivői kijelentésnél visszafogottabban nyilatkozott. Német hírportálok beszámolói szerint Heiko Maas hétfői kijevi látogatásán tartott tájékoztatóján elmondta, hogy meg kell várni az ügy pontos megítéléséhez szükséges adatokat, így az orvosi és az esetleges kriminológiai vizsgálatok eredményét is.

Alekszej Navalnijt a berlini Charité egyetemi klinikán vizsgálják. Állapotáról várhatóan még hétfőn tájékoztatnak. A kómában lévő orosz politikus védelméről a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) gondoskodik.

Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, s hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították.

Navalnij túléli a mérgezést, de hónapokig cselekvőképtelen lesz

A legismertebb orosz ellenzéki jól viselte a repülőtutat, de ez mit sem változtat „az egészében véve aggasztó helyzetén”.