Navalnij túléli a mérgezést, de hónapokig cselekvőképtelen lesz

A legismertebb orosz ellenzéki Berlinbe szállítását szervező alapítványi vezető szerint Navalnij jól viselte a repülőtutat, de ez mit sem változtat „az egészében véve aggasztó helyzetén”.

Túléli a „méreggel elkövetett támadást” Alekszej Navalnij, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként — közölte a Cinema for Peace alapítója, amely Berlinbe szállíttatta a hétvégén a szibériai Omszkból a kómában lévő orosz ellenzéki politikust.

Jaka Bizilj, a magánalapítvány létrehozója a Bild című német lapnak azt mondta:

„Ha ép bőrrel megússza ezt – amiben mindnyájan reménykedünk – lekerül a politika porondjáról legalább egy-két hónapra”.

A filmproducer azt is mondta a Bildnek, hogy Navalnij jól viselte ugyan a repülőutat, de ez mit sem változtat az „egészében véve aggasztó helyzetén”.

Alexey_Navalny.jpg (1024×680)
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Fotó: Wikimedia

Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves ellenzékit az ottani kórházba szállították.

Navalnij családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt tagadták. Szerintük anyagcsere-problémái vannak a politikusnak.

Szombat hajnalban Bizilj alapítványa Berlinbe szállította a kómában lévő politikust, miután egy napig ment a vita arról, hogy állapota megengedi-e az utaztatást. Navalnij stábja és családja szerint az orosz orvosok csak az időt húzták annak érdekében, hogy a méreganyag eltávozzon a politikus szervezetéből.

A berlini Charité kórház a mérgezés tényét eddig nem erősítette meg, csak annyit közölt szombaton, hogy mindenre kiterjedő diagnosztikai teszteket végeznek a politikuson, és az eredményekre még várni kell.

Bizilj azonban az interjúban „méreggel elkövetett támadásról” beszél.

A dpa hírügynökség azt írta vasárnap este a szövetségi bűnügyi rendőrségre (BKA) hivatkozva, hogy Navalnij a német állam oltalmát élvezi, és a BKA védi, amely a német kormánytagok, illetve az országban állami látogatáson tartózkodó külföldi vendégek biztonságát hivatott szavatolni.

Megérkezett a Navalnijt szállító repülőgép Berlinbe

A legismertebb orosz ellenzéki vezetőt, aki gyaníthatóan mérgezés miatt lett rosszul, Omszkból szállították a berlini Charite kórházba.