Megérkezett a Navalnijt szállító repülőgép Berlinbe

A legismertebb orosz ellenzéki vezetőt, aki gyaníthatóan mérgezés miatt lett rosszul, Omszkból szállították a berlini Charite kórházba. Az orvosok szerint állapota stabil.

A berlini Tegel repülőtéren szállt le az Alekszej Navalnijt szállító repülőgép, amely helyi idő szerint reggel hat után indult a szibériai Omszkból.

A politikust mentővel szállították a reptérre, miután 24 órán át folyt a vita a német és a helyi orosz orvosok között arról, hogy a Kreml legnagyobb bírálójának számító politikus szállítható állapotban van-e.

Végül a Cinemas for Peace német civil szervezet küldött charterjáratot Navalnijért, miután a németek rábírták az oroszokat arra, hogy engedélyezzék a beteg utaztatását.

Kira Jarmis, Navalnij szóvivője a felszállás előtt mikroblogján azt írta:

Még csak most kezdődik a harc Alekszej életéért és egészségéért. Nagy utat kell megtenni, de legalább az első lépés megvan.

A 44 éves ellenzéki politikust a Charite berlini kórházban ápolják. A szállításáért több külföldi vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is közbenjárt. Emellett a politikus családja is kardoskodott a németországi gyógykezelésért, mert bizalmatlanok az omszki mentőkórház főorvosával, Alekszandr Murahovszkijjal szemben, aki tagja a kormányzó Egységes Oroszország pártnak.

Navalnijnak a munkatársai szerint a tomszki terminálon elfogyasztott teájába csempészhetett valaki méreganyagot, emiatt lett valószínűleg rosszul a Tomszk–Moszkva járaton csütörtökön. Szemtanúk szerint Navalnij kiabált a fájdalomtól, majd elvesztette az eszméletét. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, aztán az ottani kórházba vitték, ahol mesterséges kómába helyezték.

Julija Navalnij, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõ és korrupcióellenes aktivista felesége (k) és Anasztaszija Vasziljeva, a politikus orvosa (b) érkezik az omszki mentõkórházba. Fotó: MTI/EPA/Makszim Karmajev

Az orosz orvosok nem találtak mérget a szervezetében. Szerintük Navalnijnak anyagcsere-problémái vannak.

Navalnij munkatársai szerint viszont csak azért nem engedték elszállítani a politikust, hogy kiürüljön a szervezetéből a méreganyag, és ne legyen bizonyíték a merényletkísérletre.

Navalnijt, aki a 2011-12-es nagyszabású ellenzéki tüntetések fő szervezőjeként, illetve korrupció-ellenes aktivistaként vált ismertté, a hatóságok már többször is őrizetbe vették, és több fizikai támadás is érte.

2019-ben gyanús körülmények között betegedett meg a börtönben, a támogatói szerint akkor is megmérgezhették. 2017-ben pedig ismeretlenek fertőtlenítőt locsoltak a szemébe az utcán, ami miatt egy időre elvesztette a látását.

Oroszországban szeptemberben helyhatósági, illetve kormányzó-választásokat tartanak, de pótválasztást is rendeznek a parlament alsóházába. Navalnij éppen Szibériában kampányolt, mielőtt rosszul lett, de egyes hírek szerint újabb korrupciós leleplezéséhez is anyagot gyűjtött.

A Kreml korábban mielőbbi gyógyulást kívánt a politikusnak.

Az eset egyébként kísértetiesen emlékeztet arra, amikor a neves oknyomozó újságírónő, Anna Politkovszkaja 2004-ben rosszul lett a repülőgépen úton a beszláni túszejtés helyszínére. Politkovszkaja később jobban lett, de 2006-ban ismeretlenek a saját lakása közelében lelőtték.

Mégis Németországba vihetik Navalnijt

Engedélyezték Alekszej Navalnij kómába esett ellenzéki orosz politikus Németországba szállítását az omszki első mentőkórház orvosai.