Mégis Németországba vihetik Navalnijt

Engedélyezték Alekszej Navalnij rejtélyes körülmények között kómába esett ellenzéki orosz politikus Németországba szállítását az omszki első mentőkórház orvosai.

Anataolij Kalinyicsenko, a kórház helyettes főorvosa közölte, hogy a páciens állapota stabil és Navalnij hozzátartozóinak kérésére az orvosok megadták az engedélyt a berlini kórházba való átszállítására. Kalinyicsenko ismételten kizárta a mérgezés lehetőségét.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren szintén azt közölte, hogy a tárgyalások elmozdultak a holtpontról és esély nyílt a politikus elszállítására.

Nem sokkal korábban az Európai Unió az orosz ellenzéki politikus feltételezett mérgezésének gyors kivizsgálására szólította fel Oroszországot.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egy rendezvényen.

Nabila Massrali, az EU külügyi szolgálatának szóvivője aggodalmának adott hangot az ügy miatt. Leszögezte, hogy átlátható és független nyomozást várnak az orosz hatóságoktól.

„Amennyiben a mérgezés gyanúja bebizonyosodik, a vétkeseket felelősségre kell vonni”

– közölte szóvivő, egybehangzóan azzal, amit Josep Borrell, külügyekért felelős uniós főképviselő írt előző nap a Twitteren.

Massrali hozzátette: Oroszországnak engedélyeznie kell, hogy a kómában lévő Navalnijt átszállíthassák Németországba gyógykezelésre.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették.

Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. Anatolij Kalinyicsenko azt mondta, hogy a szakemberek nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot Navalnij szervezetében.

A ellenzéki politikus családja ragaszkodik a külföldi gyógykezeléséhez, egyebek között azért, mert nem bízik az orosz egészségügyben, sem az omszki mentőkórház főorvosában, Alekszandr Murahovszkijban, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

Uniós források szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben a fehérorosz válság mellett Navalnij ügyét is érintette.

Munkatársai szerint van méreg Navalnij leletében, az orvosok szerint nincs

Alekszej Navalnij egyelőre nincs szállítható állapotban, hiába ment érte a német orvosi csapat.