Munkatársai szerint van méreg Navalnij leletében, az orvosok szerint nincs

Alekszej Navalnij továbbra sincs szállítható állapotban, ezért a Németországból érte indult orvosi csapat egyelőre nem tudja őt elszállítani. 

A napokban mérgezés gyanújával kórházba szállított ellenzéki politikust kezelő omszki mentőkórházban elkészült az átfogó diagnózis, de azt még nem hozták nyilvánosságra — közölte az MTI.

Nem találtak méreganyagot a szakemberek Alekszej Navalnij leleteiben – jelentette ki Anatolij Kalinyicsenko, a kórház helyettes főorvosa.

A 44 éves politikust, aki kómába esett, géppel lélegeztik. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. A Kreml még csütörtökön jelezte, hogy hozzájárulását adja a politikus külföldi kezeléséhez, ha ilyen kéréssel fordulnak hozzá.

Ennek megfelelően pénteken megérkezett Omszkba egy német orvosi repülőgép, amelyet a Cinema for Peace Foundation nevű német alapítvány szervezett. A misszió célja az volt, hogy egy berlini kórházba szállítsák Navalnijt.

2018-ban ugyanez az alapítvány szállította a német fővárosba Pjotr Verzilovot, a Pussy Riot punk aktivista csoport képviselőjét, miután Oroszországban megmérgezték.

A mentőbrigád azonban egyelőre várakozni kényszerül, hiszen az omszki orvosok arra hivatkozva, hogy a politikus nincs utaztatható állapotban, egyelőre nem adták engedélyüket ahhoz, hogy repülőre tegyék Navalnijt.

Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezetőjét mérgezés gyanújával ápolják

A szóvivője elmondása szerint Navalnij egy repülőút után lett rosszul, ezután kórházba került, ahol lélegeztetőgépre rakták.

Alekszandr Murahovszkij, az omszki mentőkórház főorvosa szerint Navalnij állapota az éjszaka folyamán „valamelyest javult” de nem elég stabil. Moszkvai és omszki orvosok konzíliuma arra a döntésre jutott, egyelőre nem szabad elszállítani a kórházból, hogy Németországban kezeljék.

„El kell érnünk a páciens (állapotának) teljes stabilizálását” — mondta Murahovszkij, aki szerint még legalább két napot vesznek majd igénybe azok a vizsgálatok, amelyek alapján meg lehet állapítani Navalnij diagnózisát.

A politikus még csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. Kómába esett és intenzív osztályon kezelik azóta is.

Mindeközben a Navalnij által alapított — és azóta már feloszlatott — Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának igazgatója a TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint újságíróknak azt állította, hogy

Navalnij szervezetében olyan anyagot találtak, amely nemcsak az ő, de a környezete számára is „halálos veszélyt jelent”, ezért „mindenkinek védőruhát kell viselnie körülötte”.

Sajtójelentések szerint Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök talán legismertebb bírálója az elmúlt napokban Szibériában tartózkodott, ahol a szeptemberi választásokon indulni szándékozó ellenzéki jelöltekkel találkozott, és feltehetően a magas rangú tisztségviselők korrupcióját leleplező viedóihoz is anyagot gyűjtött.

Családja ragaszkodik külföldi gyógykezeléséhez, egyebek között azért, mert sajtójelentések szerint bizalmatlan mind az orosz egészségügy egészével, mind az omszki mentőkórház főorvosával, Alekszandr Murahovszkijjal szemben, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.