Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezetőjét mérgezés gyanújával ápolják

A szóvivője elmondása szerint Navalnij egy repülőút után lett rosszul, ezután kórházba került, ahol lélegeztetőgépre rakták.

A korrupció ellenes kampány vezetőjét a kényszerleszállás után Omszkban vitték kórházba, a gyanú szerint mérget kevertek a teájába. A 44 éves Navalnij állapota súlyos, de nem válságos orosz ellenzéki politikus mérgezésével kapcsolatban – írja a BBC News.

Navalnij legutóbb a tavalyi alkotmányváltoztatásról szóló népszavazás kapcsán bírálta élesen az orosz elnököt, amely lehetőséget biztosítana Putyinnak arra, hogy további két ciklusra az elnöki székben maradjon. Az ismert ellenzéki „puccsnak” és „az alkotmány megsértésének” titulálta a kezdeményezést. Navalnij „rablók és szélhámosok pártjának” nevezte Putyin politikai alakulatát, a kormányzó Egyesült Oroszország pártot, és számos alkalommal ült börtönben, leggyakrabban nem engedélyezett tüntetés miatt.

Putyin végképp két vállra fekteti a demokráciát?

A jövő évi parlamenti választások előtt Putyin szinte örök időkre bebetonozhatja a hatalmát. Eperjesi Ildikó elemzése.

A híradások arról is beszámolnak, hogy nem ez az első furcsa próbálkozás Navalnij elhallgattatásra. Egyik alkalommal már megpróbálták egy börtönben megmérgezni, 2017-ben pedig a jobb szemét égette meg valamilyen vegyszer.

Kira Jarmis, a Navalnij által alapított Antikorrupciós Alapítvány sajtótitkára a mostani mérgezéssel kapcsolatban a következőt tweetelte:

„Ma reggel Navalnij visszatért Omszkból Moszkvába. A repülés során nem érezte jól magát. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, Alekszejnél mérgezést állapítottak meg. Jelenleg kórházban van. Biztosan a teájába tették a mérget, aznap ugyanis csak azt itta. Alekszej egyelőre eszméletlen”.

Később az is kiderült, hogy Navalnij lélegeztetőgépen, kómában van.

Anatolij Kalinyicsenko az omszki kórház sürgősségi osztályának vezetője elmondta, hogy Navalnij állapota súlyos, de nem válságos.

Az orosz ellenzéki politikus mérgezésével kapcsolatban aggodalmának adott hangot a lengyel külügyi tárca csütörtökön közzétett állásfoglalásban – írja az MTI.

A varsói külügyminisztérium „aggodalommal követi az Orosz Föderáció egyik legismertebb rendszerellenes ellenzéki politikusának feltételezett megmérgezése körüli fejleményeket” – olvasható a tárca honlapján elérhető, a külügyi sajtóiroda által jegyzett közleményben.

„Bízunk abban, hogy a politikus hamarosan visszanyeri egészségét” – áll a dokumentumban, amely azt a reményt is kifejezi, hogy

az eset „összes körülményeit illetően részletes magyarázat születik”.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője is aggodalmát fejezte ki az ellenzéki politikus mérgezése miatt csütörtöki Twitter-üzenetében.

„Aggodalommal értesültem Alekszej Navalnij feltételezett megmérgezéséről. Amennyiben a mérgezés gyanúja beigazolódik, a vétkeseket felelősségre kell vonni”

– írta Borrell. A főképviselő emellett reményét fejezte ki, hogy az orosz politikus mielőbb visszanyeri egészségét.

Távozik a lengyel külügyminiszteri posztról Jacek Czaputowicz, lemondását már benyújtotta Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek – a lépésről csütörtökön a lengyel külügyi szóvivő tájékoztatott.

Czaputowicz már korábban jelezte: a júliusi elnökválasztás utáni időszak alkalmas lesz arra, hogy a lengyel diplomácia élén váltás történjék – idézik fel a PAP hírügynökségnek továbbított közleményben.

A külügyi tárcát 2018 óta irányító Jacek Czaputowicz kifejezte meggyőződését, hogy utódja folytatja majd a jelenlegi politikát, és „hozzájárul Lengyelország nemzetközi pozíciójának megerősítéséhez”.

Korábbi sajtóértesülések Krzysztof Szczerski minisztert, a lengyel államfő jelenlegi kabinetfőnökét és külügyi államtitkárát, illetve Pawel Jablonskit, a hét elején Magyarországra látogató külügyminiszter-helyettest említették Czaputowicz utódjaként. Szczerski egyelőre cáfolta, hogy munkahelyváltást tervezne.

Lengyelországban a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábbi bejelentése szerint szeptemberben vagy legkésőbb október elején terveznek mélyrehatóbb kormányátalakítást.

A külügyminiszter előtt két nappal, kedden Lukasz Szumowski nagy népszerűségnek örvendő lengyel egészségügyi miniszter mondott le. Közlése szerint az eredetileg februárra tervezett leköszönését eddig fontos feladatok befejezése és a koronavírus-járvány kezelése érdekében halogatta.