Szaúd-Arábia minden Izrael és az Emírségek közötti járat előtt megnyitja légterét

Az Izrael és az Öböl-menti arab államok viszonyának változását bizonyítja, hogy Szaúd-Arábia szerdán bejelentette, megnyitja légterét az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti összes repülőjárat előtt.

A bejelentés, amely jelentősen lecsökkenti a két ország közötti repülési időt, azután történt, hogy hétfőn először repült izraeli gép az Emírségek fővárosába, fedélzetén számos izraeli és amerikai diplomatával, akik a két ország között augusztus 13-án megkötött békemegállapodás részleteit érkeztek megtárgyalni – írja a The Times of Israel.

A szaúdi SPA hírügynökség szerint: „A légügyi hatóság egyik magas rangú tisztviselője szerint a testület jóváhagyta, hogy minden Izraelből az Emírségekbe és az Emírségekből Izraelbe tartó polgári repülő használja a szaúdi légteret”.

Benjamin Netanjahu a hírt „kiemelkedő fontosságú áttörésnek” jellemezte, mely segít az utasok által fizetett költségek alacsonyan tartásában.

https://twitter.com/IsraeliPM/status/1301122326369636353

„Évek óta dolgozom azon, hogy a légi közlekedés nyitott legyen Izrael és a kelet között. Már az is nagy hír volt, amikor két éve az Air India engedélyt kapott a szaúdi légtér használatára”

– mondta az izraeli kormányfő.

„A bejelentés szerint az Izraelből a Távol-Keletre tartó járatok is használhatják a légteret, így pénzt és időt spórolhatnak az utasok” – folytatta Netanjahu, aki ismét megköszönte Trump amerikai elnöknek és tanácsadójának, Jared Kushnernek illetve Mohammed bin Zayed, emírségi vezetőnek a két ország kiegyensúlyozott viszonyának megteremtése érdekében tett erőfeszítéseiket.

Az Emírségek továbbra is akarnak palesztin államot, Kelet-Jeruzsálem fővárossal

Egy nappal az Izraellel való békekötés után az arab állam úgy látta, gesztust kell tennie az őket hevesen bíráló palesztinoknak.

Szaúd-Arábia külügyminisztere, Faisal bin Farhan Twitter üzenetében azt írta, hogy a szaúdi légtér megnyitása

„nem jelenti a szaúdi királyság pozícióinak megváltoztatását a palesztin nép és a palesztin ügy tekintetében”.

A legnagyobb Öböl-menti ország külügyminisztere „nagyra értékeli az Emírségek és Izrael között megkötött békét, ami megegyezik az Arab Béketervben foglaltakkal, amely terv érdekelt az Izrael és az arab országok közti béke megkötésében, az 1967-es határok visszaállításában és a palesztin államban.”

Jared Kushner hétfőn Abu Dzabiból Manamába és Rijádba repült, ahol bahreini, illetve a szaúdi vezetőkkel találkozott, azonban mindkét ország elutasította, hogy az Emírségekhez hasonlóan békét kössön Izraellel.

„Salom, üdvözöljük a Tel-Avivból Abu-Dzabiba tartó járaton” (videó)

A gépen utazó riporterek megkérdezték Jared Kushnert arról, hogy miért ad el az Egyesült Államok vadászgépeket az Egyesült Arab Emírségeknek.