Athén kész tárgyalni a földközi-tengeri energiahordozókról, de ragaszkodik a jogaihoz

Görögország kész tárgyalni a Földközi-tenger keleti medencéjének energiahordozói kapcsán Törökországgal kialakult feszültségről, de ragaszkodik a jogaihoz – szögezte le a görög külügyminiszter a német hivatali partnerével folytatott keddi athéni megbeszéléseit követően.

Níkosz Déndiasz egyúttal provokációval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Törökországot a földgáz utáni kutatásai miatt, hangsúlyozva, hogy az ügy nem csupán a két országot érinti, hanem az egész Európai Uniót.

Heiko Maas, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztere aggodalmát fejezte ki a kialakult feszültséggel kapcsolatban, és figyelmeztette Ankarát és Athént, hogy „a tűzzel játszanak”.

Athén szerint provokáció: meghosszabbították a török kutatóhajó küldetését

A török haditengerészet bejelentette, hogy a kutatóhajó és az őt kísérő Ataman és Cengiz Han hadihajók küldetése augusztus 27-ig tart.

Maas leszögezte, hogy Németország és az EU kiáll Görögország mellett, mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a vitára diplomáciai megoldást kell találni, a nemzetközi jog keretein belül.

A két NATO-tagállam, Görögország és Törökország kedden bejelentették, hogy hadgyakorlatokat kezdenek a térségben.

Athén és Ankara közt régóta vita van a tengeri határok kapcsán, a térségben felfedezett földgázmezők pedig tovább mélyítik az ellentétet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus közepén jelentette be, hogy országa újrakezdi a földgáz utáni kutatásokat a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezeket. Az EU szerint az ottani török kutatások sértik a nemzetközi jogot. A török lépés után Franciaország megerősítette katonai jelenlétet a térségben, míg Németország közvetíteni próbál a görög-török vitában.

Macron: Erdogan politikája destabilizáló tényező

A francia elnök szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő „a nacionalizmust és az iszlamizmust vegyítve terjeszkedő politikát folytat”.