Athén szerint provokáció: meghosszabbították a török kutatóhajó küldetését

Törökország csütörtökig meghosszabbította a Földközi-tenger vitatott hovatartozású területén tartózkodó kutatóhajója küldetését, amit Athén újabb provokációnak tart. 

Ankara a hónap elején arról tájékoztatott, hogy az Oruc Reis kutatóhajó augusztus 23-ig, vagyis vasárnapig fog végezni szeizmikus vizsgálatokat a térségben, vasárnap este azonban a török haditengerészet bejelentette, hogy a kutatóhajó és az őt kísérő Ataman és Cengiz Han hadihajók küldetése augusztus 27-ig tart.

Az AMNA makedón hírügynökség szerint a kutatóhajó — török kisegítő- és hadihajók kíséretében — délnyugati irányban halad a görög kontinentális talapzat közelében, mozgását pedig folyamatosan figyeli a görög haditengerészet és a légierő.

A hírügynökségnek nyilatkozó athéni kormányilletékesek újabb ankarai provokációnak nevezték a küldetés meghosszabbítását.

Törökország ezzel azt demonstrálja az egész világnak, hogy a nemzetközi jogra és párbeszédre való hivatkozásai számára csupán kifogások

— mondta egy tisztségviselő.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tíz nappal ezelőtt jellentette be, hogy országa újrakezdi a földgáz utáni kutatásokat a Földközi-tenger keleti medencéjében, miután Görögország és Egyiptom tengerjogi megállapodást írt alá a két ország kizárólagos gazdasági övezetéről és a kontinentális talapzatok hovatartozásáról.

oruc-reis-696x367.jpg (696×367)
Az Oruc Reis a Földközi-tengeren.

Tavaly novemberben Ankara hasonló egyezményt kötött Líbiával, de a két megállapodásban szereplő területek átfedik egymást.

Ankara nem ismeri el az egyiptomi-görög egyezményt, mert szerinte Görögország azzal — az égei-tengeri szigetei révén — kiterjesztette kontinentális talapzatát és kizárólagos gazdasági övezetét.

Az Oruc Reis már második hete végez a földgáz kiaknázását megelőző szeizmikus kutatást a görög szigetek partjainál, míg a Yavuz nevű fúróhajó szeptember 15-ig lesz bevetésen Ciprustól délnyugatra.

Nicosia és Athén szuverenitásuk megsértését látja ebben. A török lépés után Franciaország megerősítette katonai jelenlétet a térségben, míg Németország közvetíteni próbál a görög-török vitában.

Hatalmas mennyiségű földgázt találtak a törökök a Fekete-tenger alatt

Erdogan török elnök szerint a rendelkezésre álló adatok alapján nagyon valószínű, hogy még több gázra bukkannak a területen.