Hatalmas mennyiségű földgázt találtak a törökök a Fekete-tenger alatt

A török Fatih fúróhajó 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt — jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök. 

Erdogan szerint Ankarának az a célja, hogy 2023-ban — a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évében — a „nemzet szolgálatába” állítsák a fekete-tengeri földgázt.

A Fatih hajó július 20-án kezdte meg próbafúrásait a Fekete-tenger Tuna-1 megjelöléssel ellátott övezetében, amely mintegy 150 kilométerre északnyugatra található a török Zonguldak városától. A térséget Sakarya gázmezőnek nevezték el — közölte Erdogan, hangsúlyozva:

a rendelkezésre álló adatok alapján nagyon valószínű, hogy még több gázra bukkannak a területen.

A török államfő aláhúzta: azonnal hozzálátnak a gázmező feltárásához, majd kidolgozzák és végrehajtják a kitermelési tervet. Erdogan hozzátette: országa, amely éveken át gondokkal küzdött a külső energiafüggőség miatt, mostantól nagyobb biztonsággal tekint a jövőbe.

Recep Tayyip Erdogan török államfő televíziós beszédben bejelenteti, hogy a török Fatih fúróhajó 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt. Fotó: MTI/AP/Török elnökség

Mint Erdogan mondta: eltökéltek abban, hogy gyökerestől oldják meg az „energiakérdést”.

„Addig nincs megállás és pihenés, amíg Törökország tisztán energiaexportőrré nem válik”

— fogalmazott.

A felfedezés elősegítheti Törökország földgázfüggőségének csökkenését Oroszországtól, Irántól és Azerbajdzsántól.

Törökország 2018-ban 49,3 milliárd, 2019-ben pedig 44,9 milliárd köbméter gázt használt fel, tehát a most bejelentett mennyiség az ország nagyjából hétéves gázszükségletét fedezi.

A török elnök arról is beszélt, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjéből is hasonló jó hírt várnak, ahol országa ugyancsak próbafúrásokat végez.

Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezt.

Az EU szerint az ottani török kutatások sértik a nemzetközi jogot.

Erdogan bejelentését követően az euró és a dollár is elkezdett visszaerősödni a lírával szemben. Az euró értéke 8,50 környékéről 8,65-ig, míg a dolláré 7,20-ról 7,34-ig emelkedett a török fizetőeszköz ellenében.

Macron: Erdogan politikája destabilizáló tényező

A francia elnök szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő „a nacionalizmust és az iszlamizmust vegyítve terjeszkedő politikát folytat”.