Macron: Erdogan politikája destabilizáló tényező

Emmanuel Macron francia elnök szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő „a nacionalizmust és az iszlamizmust vegyítve terjeszkedő politikát folytat, ami destabilizáló tényező, és ezt nem lehet összeegyeztetni az európai érdekekkel”.

Macron erről a Paris Match című magazinban csütörtökön megjelent interjújában beszélt.

„Európának helyesen kell látnia a dolgokat, és határozottan fellépnie, ha szükséges. Nem akarom, hogy elmérgesedjenek a dolgok, de nem hiszek a gyámoltalan diplomáciában sem. Megüzentük, hogy az európaiak szolidárisak egymással” – jelentette ki Macron, aki kedden fogadja Angela Merkel német kancellárt a francia elnökök nyári rezidenciáján, a Brégancon-erődben.

Tucatnyi Hamász-terroristát „honosít” Törökország

A palesztin szervezet magas rangú vezetőinek a napokban adtak török állampolgárságot, útlevelet, amivel ismét nemzetközi szinten szervezhetik Izrael elleni tevékenységeiket.

Erdogan „kalózkodásnak” nevezte szerdán, hogy egyes országok ellenzik a földgáz utáni újbóli török kutatásokat a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Ankara augusztus elején jelentette be, hogy felfüggeszti a kutatásokat, amíg be nem fejeződnek a tengerjogi tárgyalások Athénnal. Erdogan elárulta, hogy Angela Merkel német kancellár kérésére egyezett bele a kutatófúrások felfüggesztésébe, elősegítendő a török-görög tárgyalásokat.

Görögország és Egyiptom azonban augusztus 6-án tengerjogi megállapodást kötött, amit Erdogan úgy értékelt, hogy Athén nem tartotta be az ígéreteit. A Görögországgal való szolidaritás jeleként Franciaország ekkor megerősítette katonai jelenlétét a térségben. Ez viszont ingerültséget váltott ki Berlinből, noha Párizs azt állítja, hogy a francia-német súrlódás nem súlyos. Washington is kifejezte aggodalmát a francia katonai fellépés miatt.

Mindazonáltal Erdogan jelezte, hogy kész a tárgyalásra, és várja a javaslatokat a feszültség csökkentése érdekében.

Macron az interjúban kijelentette, hogy Franciaország földközi-tengeri hatalom, és elismerte, hogy felemás a viszonya Törökországgal.

Miért játszik Izrael kulcsszerepet 2020-ban is a Közel-Kelet geopolitikai színterén?

„A jelenlegi felállás a Közel-Keleten új prioritásokat állít fel, mivel az arab államok többé nem a palesztinok kottájából játszanak” – véli a BESA Center elemzője.