A venezuelai elnök szerint jó ötlet lenne rakétákat vásárolni Irántól

Nicolás Maduro venezuelai elnök szombaton – egy nappal azt követően, hogy Kolumbia megszellőztette: Caracas iráni rakéták beszerzésére törekszik – arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez jó ötlet lenne.

Irán és Venezuela kapcsolata egyre szorosabb, amit az Egyesült Államok nem néz jó szemmel. Teherán májusban gázolajjal segítette ki az évek óta súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal küzdő Venezuelát.

„Erre még nem is gondoltam. Erre nem gondoltunk” – mondta a rakétavásárlással kapcsolatos hírekre Maduro, majd utasította védelmi miniszterét, hogy egyeztessen Iránnal, milyen, eladásra kínált kis, közepes és nagy hatótávolságú rakétáik vannak. Viccesen hozzátette: a tervet szigorúan titokban kell tartani.

Iván Duque kolumbiai elnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy Maduro iráni rakéták beszerzésére készül, és orosz, valamint fehérorosz gyártású fegyvereket adhat át kolumbiai gerilláknak.

A Reuters hírügynökség megjegyezte: viszonylag kevéssé valószínű, hogy a venezuelai kormány rakétákat vásárolna, mert az alapvető élelmiszer- és üzemanyag-ellátás is gondokat okoz az országnak.

Iráni élelmiszert szállító teherhajó érkezett Venezuelába

A hiperinflációtól és devizahiánytól szenvedő latin-amerikai ország alig tud élelmiszert, gyógyszereket, illetve a mindennapi élethez szükséges termékeket importálni.