Iráni élelmiszert szállító teherhajó érkezett Venezuelába

Iráni élelmiszert szállító teherhajó érkezett Venezuelába – közölte az Irna iráni hírügynökség hétfőn az MTI szerint.

A venezuelai fővárosban működő iráni nagykövetség szerint a Golszán nevű hajóval érkezett termékekkel töltenék fel a latin-amerikai országban megnyílt első iráni szupermarketet Caracasban.

Az olajjövedelmeiből korábban meggazdagodó Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságában van, amelyet tovább mélyit az egészségügyi rendszer szétesése és a gyógyszerhiány a koronavírus-járvány közepette.

Venezuela ráadásul egyre elszigeteltebb a nemzetközi porondon. A caracasi vezetés megmaradt szövetségesei közé tartozó Irán nemrég öt tankhajót küldött üzemanyaggal Venezuelába.

A hiperinflációtól és devizahiánytól szenvedő latin-amerikai ország alig tud élelmiszert, gyógyszereket, illetve a mindennapi élethez szükséges termékeket importálni. A behozatalt ráadásul a Nicolás Maduro elnök kormányával szemben elrendelt amerikai szankciók is akadályozzák.

A venezuelai belpolitikai és gazdasági válság tavaly januárban súlyosbodott, miután Juan Guaidó ellenzéki vezető Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánította magát.

Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében arra az időre, amíg meg nem tartják a szabad választásokat. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú külföldi szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.