Rijád csak a palesztin-izraeli béke után hajlandó rendezni viszonyát a zsidó állammal

Szaúd-Arábia addig nem létesít diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, amíg nem rendezik a palesztin-izraeli konfliktust – szögezte le a szaúdi külügyminiszter szerdán Berlinben, ahol német hivatali partnerével folytatott egyeztetéseket.

Feiszal bin Farhán Ál Szaúd újságíróknak azt mondta, hogy a felek közötti megállapodásnak az önálló palesztin állam létesítését szorgalmazó nemzetközi egyezményeket figyelembe kell vennie.

Hangsúlyozta,

Rijád továbbra is az Arab Liga által az arab-izraeli viszony rendezése végett 2002-ben elfogadott béketervet tartja irányadónak, és csak Kelet-Jeruzsálemet fogadja el a palesztin állam fővárosának.

Noha a külügyminiszter bírálta Izrael telepespolitikát, amely szerinte nem szolgálja a béke ügyét, hozzátette,

„akár kedvezően is meg lehet ítélni” az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között nemrég megkötött békemegállapodást,

amelyet követően a zsidó állam felfüggesztette Ciszjordánia főként telepesek lakta részeinek annektálására vonatkozó tervét.

Kushner: Szaúd-Arábiának érdeke a kapcsolatok normalizálása Izraellel

Minél több ország fog össze úgy, mint Izrael és az Emírségek, annál nehezebb lesz Irán számára, hogy a térséget megosztva uralkodjék – mondta a főtanácsadó.

Izrael augusztus 13-án kötött békemegállapodást az Egyesült Arab Emírségekkel, amelynek keretében a két ország diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. A hírt Donald Trump amerikai elnök jelentette be a Twitteren, a héten pedig Trump tanácsadója és veje, Jared Kushner úgy vélekedett, hogy Szaúd-Arábiának úgyszintén érdeke a kapcsolatok normalizálása. Hangsúlyozta: egy ilyen lépés szerinte a palesztinokat is segítené.

A Fehér Ház részéről Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak adott vasárnapi interjújában szintén úgy vélte, az Egyesült Arab Emírségek példáját követve más közel-keleti országok is békemegállapodást köthetnek Izraellel, akár Szaúd-Arábia is.

Abu-Dzabi Szaúd-Arábia régiós szövetségesének számít, és mindkét ország jó kapcsolatokat ápol Washingtonnal.

Izraeli nagykövet: „Az arab világ egyre reálisabban látja a dolgokat”

Dominó-hatásra számít Yacov Hadas-Handelsman az Emírségekkel létrejött békemegállapodás után, amelynek ünnepélyes aláírása szeptemberben lesz, Washingtonban.