Kushner: Szaúd-Arábiának érdeke a kapcsolatok normalizálása Izraellel

Szaúd-Arábiának érdeke a kapcsolatok normalizálása Izraellel – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök főtanácsadója és veje, Jared Kushner a Washingtonban akkreditált külföldi újságíróknak tartott virtuális sajtókonferencián.

Kushner szerint a diplomáciai kapcsolatok felvétele Izraellel „nagyon jót tenne a szaúdi üzleti életnek és a szaúdi védelmi politikának”. Majd hozzáfűzte, hogy „őszintén szólva, ez segítené a palesztinokat is”.

Trump főtanácsadója kifejtette, hogy mivel szerinte Irán ellenzi a legjobban a szaúdi-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételét, ez azt jelzi, hogy „valószínűleg jó úton járunk”.

Szaúd-Arábia hivatalosan nem kommentálta az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti békemegállapodást, amelyet múlt csütörtökön elsőként Trump jelentett be.

Az amerikai közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében az Emírségek és a zsidó állam diplomáciai kapcsolatot létesít egymással, és Izrael felfüggeszti a ciszjordániai zsidó telepek bekebelezését. Bár Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő még aznap közölte, hogy Izrael csak átmenetileg függeszti fel a bekebelezést, nem mond le róla.

Békedominó: Telefonon egyeztetett az ománi és az izraeli külügyminiszter

Omán lehet a következő arab ország, amellyel Izrael rendezi diplomáciai kapcsolatait.

Kushner tájékoztatója szerint Szalmán király, a szaúdi uralkodó és Mohamed bin Szalmán trónörökös korábban többször is kiállt amellett, hogy a palesztinoknak önálló államra és gazdasági lehetőségekre van szükségük. Az éppen Kushner által még tavaly előterjesztett gazdasági tervet, majd az idén vázolt, átfogónak remélt közel-keleti béketervet a palesztinok elutasították, miként a múlt héten nyilvánosságra hozott békemegállapodást is élesen bírálták.

Az Emírségek és Izrael közötti békeegyezményt Bahrein és Omán azonnal üdvözölte. Elemzők szerint Szaúd-Arábia tartózkodása azzal is magyarázható, hogy a sivatagi királyság ad otthont az iszlám két szent városának, Mekkának és Medinának, Izrael diplomáciai elismerése ezért politikai kockázatokat rejt a számára.

Kushner hétfőn hangsúlyozta, hogy „biztonságpolitikai és gazdasági szempontból” a térség több országának is érdekében állna a kapcsolatok kiépítése Izraellel.

„Minél több ország fog össze úgy, mint Izrael és az Emírségek, annál nehezebb lesz Irán számára, hogy a térséget megosztva uralkodjék”

– vélekedett.

Irán szombaton elítélte a békemegállapodást, s „óriási tévedésnek” nevezte az Egyesült Arab Emírségek döntését.

Izrael igazi reménye: teljeskörű diplomáciai kapcsolat Szaúd-Arábiával

Washington a megállapodás megünneplését tervezi a Fehér Ház gyepén Benjamin Netanjahu és Mohammed bin Zayed részvételével.