Békedominó: Telefonon egyeztetett az ománi és az izraeli külügyminiszter

Az ománi külügyminiszter telefonon egyeztetett izraeli hivatali partnerével, majd ezt követően megbeszélést folytatott a palesztin Fatah mozgalom egyik vezetőjével is – közölte az maszkati külügyminisztérium hétfőn.

A Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel folytatott beszélgetése során Juszuf bin Alavi bin Abdullah hangsúlyozta országa elkötelezettségét az átfogó, igazságos és hosszú távú közel-keleti béke megteremtése mellett, valamint az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdését sürgette.

Ezt követően bin Abdullah ugyancsak telefonon egyeztett Dzsibril Radzsubbal, a Fatah központi bizottságának főtitkárával is.

Omán korábban üdvözölte az Egyesült Arab Emírségeknek Izraellel kötött békemegállapodását.

Az Egyesült Államok közvetítésével született megegyezés értelmében Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab állam, amely hivatalos diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

A függetlenségére nagy hangsúlyt helyező ománi vezetés igyekszik a térség országaival jó kapcsolatokat ápolni, beleértve a régiós vetélytársaknak számító Szaúd-Arábiát és Iránt is, valamint az Egyesült Államoknak is a partnere.

Eli Kohen izraeli hírszerzési miniszter vasárnap úgy vélte,

az Egyesült Arab Emírségek után Bahrein mellett Omán lehet a következő arab ország, amellyel Izrael rendezi diplomáciai kapcsolatait.

A miniszter megjegyzését Maszkat nem kommentálta.

Izraeli meghívást kapott Abu-Dzabi trónörököse

Reuven Rivlin izraeli államfő meghívta Jeruzsálembe Mohammed bin Zájid Ál Nahajant, Abu-Dzabi trónörökösét, akit sokan az Egyesült Arab Emírségek de facto vezetőjeként tartanak számon.