Izraeli meghívást kapott Abu-Dzabi trónörököse

Reuven Rivlin izraeli államfő meghívta Jeruzsálembe Mohammed bin Zájid Ál Nahajant, Abu-Dzabi trónörökösét, akit sokan az Egyesült Arab Emírségek de facto vezetőjeként tartanak számon.

Rivlin a Mohammed bin Zájidnak címzett hivatalos meghívó levélben – amelyet hivatala a Twitter közösségi portálon héberül és arabul is közzétett – kiemelte a vezető bátorságát, amely a remélhetőleg hamarosan aláírásra kerülő békemegállapodáshoz vezetett Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Reményét fejezte ki, hogy ez a lépés útmutatásul fog szolgálni, és előkészíti az utat több más ország számára is.

Rivlin emellett a levélben sorsdöntő stratégiai mérföldkőnek nevezte a régió folyamataiban a két ország közötti megállapodást.

Reuven Rivlin on Twitter: „I sent a letter to Crown Prince @MohamedBinZayed and invited him to visit Jerusalem. I am hopeful that the agreement between our countries will help build and strengthen the trust between us and the peoples of the region, bring economic benefit and regional stability. pic.twitter.com/swz50lJUmT / Twitter”

I sent a letter to Crown Prince @MohamedBinZayed and invited him to visit Jerusalem. I am hopeful that the agreement between our countries will help build and strengthen the trust between us and the peoples of the region, bring economic benefit and regional stability. pic.twitter.com/swz50lJUmT

„Remélem, hogy ez a lépés hozzájárul a bizalom kiépítéséhez és megerősítéséhez köztünk és a térség népei között, a bizalomhoz, amely elősegíti a mindannyiunk közötti megértést. Ez a bizalom előrébb viszi régiónkat, és gazdasági fellendülést és stabilitást hoz az egész Közel-Keleten”

— hangsúlyozta az izraeli államfő.

Múlt csütörtökön békemegállapodás született Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között az Egyesült Államok közvetítésével. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab állam, amely hivatalos diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

Mohammed bin Zájid Ál Nahajan az Egyesült Arab Emírségek elnökének, Abu-Dzabi emírjének, Kalifa bin Zájid Ál Nahajannak a fivére. Amióta bátyja 2014-ben stroke-ot szenvedett, gyakorlatilag ő áll az Egyesült Arab Emírségek élén.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek máris aláírta első együttműködési megállapodását

Emellett megindulhatnak a közvetlen telefonhívások is Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között.