Izrael igazi reménye: teljeskörű diplomáciai kapcsolat Szaúd-Arábiával

Még meg sem száradt a tinta Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közti békemegállapodáson és a jeruzsálemi vezetés már más arab országokkal kötendő kapcsolatokon dolgozik – írja a Ynet.

„Reméljük az Emírségekkel kötött béke hamarosan elvezet a Szaúd-Arábiával kötött békéhez is. Ez mindig része volt a tervünknek és ma nagyobb ennek realitása, mint korábban valaha”

– szögezte le egy izraeli kormánytisztviselő, aki részt vett az Emírségekkel kötött béketárgyalásokon.

„Azt kell látni, hogy az Emírségek vezetője, Mohammed bin Zayed nagyon közeli kapcsolatot ápol a szaúdi koronaherceggel, Mohammad bin Salmannal, így a bin Zayeddel kötött béke mögött is bib Salman állhat. Ezért nem zárható ki, hogy hamarosan Szaúd-Arábia is az Emírségeket követi.”

Joszi Cohen a Moszád igazgatója a héten vezet egy delegációt Abu Dhabiba, ahol a megállapodás részleteit dolgozzák majd ki, különös tekintettel a biztonsági, a gazdasági, a turizmust és a közlekedést érintő kérdésekre.

A delegációban az izraeli külügyminisztérium illetékesei is helyet kaptak, ami egyébként nem volt bevonva a béketárgyalásokba. A találkozót előkészítő dokumentáció összeállításával Benjamin Netanjahu kormányfő Meir Ben Shabat biztonsági tanácsadót bízta meg, értesülések szerint a két ország közti rendszeres járatok már hamarosan megindulhatnak.

Washington a megállapodás megünneplését tervezi a Fehér Ház gyepén Benjamin Netanjahu és Mohammed bin Zayed részvételével

és bár pontos időpontot nem lehet tudni, az még minden bizonnyal az amerikai elnökválasztás előtt megtörténik.

Békekötés az emírséggel: Izrael már nincs egyedül az arab világban

Egyiptom, Bahrein és Omán is üdvözölte az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti történelmi megállapodást.

A hangulatot meglovagolva az amerikai vezetés más arab országokat is igyekszik az Izraellel történő megállapodásra bírni, a lista első helyén Bahrein áll, mely ma fenntart nem-hivatalos kapcsolatot a zsidó állammal, de a listán szerepel Omán, Szudán és Marokkó is.

Jared Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója újságíróknak azt is közölte, hogy

Trump rábírta Netanjahut, hogy aláírjon egy kétállami megoldásról szóló megállapodást is.

Kushner szerint ez mind azt bizonyítja, hogy Izrael kész a békére arab szomszédjaival.

Kushner sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy az Izrael és az Emírségek közti megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy az Emírségekből zarándokok látogathassanak a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetbe és elmondta, hogy

az Izrael és Szaúd-Arábia közti békemegállapodás szinte „elkerülhetetlen.”

Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak adott interjújában vasárnap hangsúlyozta: a Fehér Ház reméli, hogy a térség több országa is csatlakozik majd Izrael és az Egyesült Arab Emírségek néhány nappal ezelőtt bejelentett békemegállapodásához. Mint közölte, Donald Trump elnök, a tanácsadója, Jared Kushner és Mike Pompeo külügyminiszter is tárgyalásokat folytat erről a régió egyes vezető politikusaival.

„Úgy gondoljuk, hogy ez az a pillanat, amikor mások is csatlakozhatnak, és rendezhetik a viszonyukat Izraellel”

— mondta. Azt azonban nem árulta el, hogy az amerikai kormányzat konkrétan mely országok vezetőivel egyeztet, csupán annyit közölt, lehetséges, hogy Szaúd-Arábia lehet a következő.

„Remélem, hogy Szalmán (szaúdi) király és Mohamed bin Szalmán (trónörökös) figyelemmel követi a fejleményeket, és rájön, hogy ez nagyszerű lesz az egész muszlim világ számára”

— fogalmazott.

A nemzetbiztonsági tanácsadó nem említett konkrét dátumokat a békemegállapodás résztvevői körének bővítéséről. Továbbá kiemelte, hogy

az erről szóló egyeztetések „a legkeményebb tárgyalások a világon”.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodást – amelynek értelmében sor kerül a diplomáciai kapcsolatok felvételére – a héten jelentették be. Elemzők áttörésként értékelték a kapcsolatok normalizálását, amelyet Egyiptom és Jordánia azonnal, Omán és Kuvait pedig egy nappal később üdvözölt.