Izraeli nagykövet: „Az arab világ egyre reálisabban látja a dolgokat”

Dominó-hatásra számít Yacov Hadas-Handelsman, arra, hogy az Emírségek után más arab állam is békemegállapodást köt Izraellel – mondta a budapesti nagykövet a Mandinernek nyilatkozva.

Évek óta zajlanak az együttműködések a gazdaság, a kultúra, a sport és az orvostudomány területén az arab államokkal – mondja a nagykövet. Közös biztonsági érdekeik is vannak, például Irán, amely nemcsak Izraelre, de az Öböl-menti arab államokra is fenyegetést jelent, ráadásul hozzájuk közelebb fekszik – tette hozzá.

„Az Egyesült Arab Emírségek számára most jött el az idő, hogy felvállalja az arab világ előtt, hogy egy gesztust gyakorol Izrael felé. És ez a döntés nagyban kapcsolódik Donald Trump közel-keleti béketervéhez. Voltak előzményei, de most jött el az ideje ennek. Ez egy diplomáciai áttörés. Az arab államok is sorban tudatosítják magukban, hogy a legfontosabb szempont a saját érdekeik érvényesítése. Eddig az volt a diplomácia módja, hogy az arab államok feltételeket szabtak – leginkább azt, hogy a palesztin kérdésben legyen egy békemegállapodás –, mára viszont már eljutottak oda, hogy belátták: a saját állami érdekeiket nem tehetik fel a palesztin ügyre, amely évek óta rendezetlen, illetve rendezésre vár”

– fogalmazott Yacov Hadas-Handelsman.

Békedominó: Mely arab országok lesznek a következők?

Az Izrael és Egyesült Arab Emírségek között e héten megkötött békeszerződés egyfajta modell lehet a zsidó állam és arab államok közti további megállapodásokhoz.

Az egyezséget múlt csütörtökön kötötte meg Trump, Netanjahu és az Egyesült Arab Emírségek koronahercege egy konferencia-beszélgetésen. Az ünnepélyes aláírási ceremóniát szeptemberre tűzték ki, Washingtonban lesz – mondja a nagykövet, és reményeik szerint további arab államok fogják ezt a példát követni.

„Az arab világ egyre reálisabban látja a dolgokat. Az öbölállamok most jönnek rá, hogy a regionális ellenfelük nem Izrael, hanem Irán. Az Izraellel folytatott jó politika elve pedig az „élni és élni hagyni. Nem az történik, hogy egyes arab államok egyik napról a másikra a palesztin kérdést félrelökik az útjukból, hanem hogy egy új típusú együttműködésben képzelik el a béketerv égisze alatt a palesztin kérdés rendezését. Most az a kérdés, hogy a palesztinok hogyan viszonyulnak Donald Trump béketervéhez. Nem tudom, hogy megváltozik-e a palesztinok hozzáállása; csak remélni tudom, hogy igen. Jelen pillanatban a Trump-terv van az asztalon, ehhez kell viszonyulni. A történet végén bizonyosan lesz egy önálló palesztin állam, de a biztonsági garanciák Izrael állam kezében lesznek – ezt el kell fogadniuk a palesztinoknak”

– mondja a nagykövet a Mandinernek adott interjúban, amely teljes terjedelmében itt olvasható.

Kushner: Szaúd-Arábiának érdeke a kapcsolatok normalizálása Izraellel

Minél több ország fog össze úgy, mint Izrael és az Emírségek, annál nehezebb lesz Irán számára, hogy a térséget megosztva uralkodjék – mondta a főtanácsadó.