Izrael és Szaúd-Arábia a Hezbollah elleni fellépést sürgeti az ítélet után

Izrael és Szaúd-Arábia is szankciókat követel az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorszervezet ellen, miután a bíróság bűnösnek találta egyik tagjukat a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő 2005-ös meggyilkolásának ügyében – írja az i24News.

„A Hezbollah érintett ebben a gyilkosságban és az igazságszolgáltatás akadályozásában”

– közölte az Izraeli Külügyminisztérium.

„A Hezbollah túszul ejtette a libanoni nép jövőjét külföldi érdekek kedvéért. A nemzetközi közösségnek egységesen fel kell lépnie ezen terrorszervezet ellen, hogy segítsen Libanonnak kiszabadítani magát a Hezbollah jelentette fenyegetés alól”

– olvasható a közleményben.

Ahogy arról a Neokohn is beszámolt, az 56 éves Dzsamil Ajjast, a Hezbollah tagját távollétében bűnösnek találták terrorcselekmény és többrendbeli gyilkosság elkövetésében – ismertette David Re, az ügyben illetékes bírói testület elnöke a több mint 2600 oldalas, 13 ezer lábjegyzettel ellátott ítélet összefoglalóját. A büntetési tétel megállapítása későbbi időpontban várható.

Ugyanakkor a törvényszék arra a megállapításra jutott, hogy nincs bizonyíték a Hezbollah, illetve Szíria vezetésének érintettségére a merényletben. Mindazonáltal Re szerint a bíróság az ügyben feltárt bizonyítékok alapján úgy véli, hogy

„Szíriának és a Hezbollahnak is lehettek indítékai Haríri és politikai szövetségesei meggyilkolására”.

Elítélték Haríri meggyilkolásáért a Hezbollah terroristáját

Bűnösnek mondták ki a fővádlottat Rafík Haríri volt libanoni kormányfő 2005-ös meggyilkolásának ügyében. A büntetés mértékéről később döntenek.

Az ügyben meggyanúsított három másik terrorista elítéléséhez azonban nem volt elegendő bizonyíték.

Hasszán Naszrallah visszautasította a négy tagjuknak a kiadását és megkérdőjelezte az ENSZ által támogatott különleges bíróság legitimitását.

Szaúd-Arábia is a Hezbollah gyors megbüntetésére szólított fel.

„A szaúdi kormány úgy látja, hogy a bíróság ítéletével kiderült az igazság, és elkezdődik egy folyamat amelyben letartóztatják és megbüntetik azokat, akik érintettek az ügyben”

– közölte a királyság külügyminisztériuma a Twitteren.

„Szaúd-Arábia, a Hezbollah és annak terrorista elemei elleni fellépéssel arra hívja fel a figyelmet, hogy Libanonnak és a régiónak védelemre van szüksége ennek a szervezetnek a terrorista gyakorlatával szemben”

– olvasható a közleményben.

Libanoni ex-miniszter is terrorszervezetnek minősíti a Hezbollah-t

Ashraf Rifi volt libanoni igazságügyminisztera attól tart, a szervezet megölheti a nyomozás vezetőit, egy népszerű blogger pedig már azon tanakodik, hogy ki a rosszabb Libanonnak, a Hezbollah vagy Izrael?