Libanoni ex-miniszter is terrorszervezetnek minősíti a Hezbollah-t

Egy volt libanoni igazságügyminiszter is terrorszervezetnek nevezte az Irán által támogatott Hezbollah-t, és attól tart, a szervezet megölheti a nyomozás vezetőit. Egy népszerű blogger pedig feltette a kérdést: ki a rosszabb Libanonnak, a Hezbollah vagy Izrael? – írja a The Times of Israel.

Ashraf Rifi, aki 2014 és 2016 között volt igazságügyi miniszer, 2005 és 2013 között pedig a belbiztonsági rendőri erők parancsnoka volt Libanonban, a robbanás után egyből arra hívta fel a figyelmet, hogy a katasztrófa ügyének nyomozóit és bíróit kiemelt védelem alá kell helyezni, mert „a Hezbollah megöli bármelyik bírót, amelyik megállapítja a szervezet felelősségét”.

Rifi, az Al-Arabiya hálózatnak nyilatkozva, terrorszervezetnek nevezte a Hezbollah-t, amely rendszeresen megöli riválisait.

„Vizsgálóbizottság felállítását követeljük, amely képes megvédeni a rendőrségi nyomozókat és a bírókat. A libanoni társadalom a Hezbollah uralma alatt áll. A Hezbollah képes megölni bármelyik bírót, amelyik arra a következtetésre jut, hogy a Hezbollah a felelős. A Hezbollah képes megölni bármelyik nyomozót és a családját. A nyomozás vezetőjét, függetlenül attól, hogy a biztonsági erők tisztje, vagy bíró, kiemelten kell védeni, a családjával együtt”

– nyilatkozta a volt libanoni igazságügyi miniszter és belbiztonsági parancsnok, aki éppen a Hezbollah kormányban való térnyerése elleni tiltakozásból mondott le posztjáról 2016-ban.

MEMRI on Twitter: „Former Lebanese Justice Minister Ashraf Rifi: Hzibullah Is a Terrorist Organization That Assassinated PM Hariri; Beirut Blast Investigator Must Be Protected from It pic.twitter.com/zw8mlEKAdM / Twitter”

Former Lebanese Justice Minister Ashraf Rifi: Hzibullah Is a Terrorist Organization That Assassinated PM Hariri; Beirut Blast Investigator Must Be Protected from It pic.twitter.com/zw8mlEKAdM

„A Hezbollah egy terrorszervezet. Egy gyilkos bűnszervezet, amely megöli riválisait”

– jelentette ki Ashraf Rifi, példának hozva fel Rafik Hariri volt miniszterelnök 2005-ös meggyilkolását, és Hariri két két szövetségese, Wissam Eid és Wissan al-Hassan 2008-as és 2012-es megölését.

A bejrúti kikötőben augusztus 4-én történt hatalmas robbanásban a lap szerint legalább 220-an meghaltak, 7 ezren megsebesültek és 300 ezren vesztették el otthonukat. Egyike volt a valaha történt legnagyobb, nem nukleáris robbanásnak. Kilométeres körzetben rombolta le az épületeket, és hatalmast krátert hagyott a kikötő központjában.

„Mintha csak háború lenne” — helyszíni tudósítás a bejrúti pokolból

Szemtanúk beszámolói szerint apokaliptikus állapotok uralkodnak a közel-keleti metropoliszban.

Libanon már eleve gazdasági válságtól szenvedett a régóta korrupt politikai vezetés alkalmatlansága miatt, amelyre még csak rátett egy lapáttal a koronavírus-járvány. A robbanás következtében most az ott tárolt élelmiszer-tartalékok is megsemmisültek.

Hétfőn a teljes kormány lemondott a hatalmas közfelháborodás nyomására. Egyre többen nyíltan beszélnek a Hezbollah tetteiről. A volt libanoni igazságügyi miniszter nyilatkozata előtt egy népszerű libanoni blogger is kritizálni merte a terrorszervezetet.

Irán aggódik, amiért csökkenhet a Hezbollah befolyása Libanonban

Az utcai tüntetéseken egyre hangosabban követelik az Irán által támogatott síita terrorszervezet befolyásának csökkentését.

Dima Sadek a tavalyi évig egy népszerű politikai műsor vezetője volt, amíg a Hezbollah kritizálása miatt meg nem váltak tőle. Azóta blogger, de továbbra is véleményformáló, a Twitteren 620 ezren követik.

Most közzétett egy videót, Hasszán Naszrallah-nak, a Hezbollah vezetőjének címezve, miután a terrorszervezet első embere egy televíziós beszédben tagadta, hogy közük lenne a robbanáshoz.

„Csak egy dolgot szeretnék mondani önnek. Ha választ tud adni rá a libanoni népnek, esküszöm, mind meghajolunk ön előtt. Mit tett Izrael ellenünk, ami rosszabb, mint önök? Válaszoljon”

– tette fel a kérdést Dima Sadek.

יוסף חדאד – Yoseph Haddad on Twitter: „A Lebanese journalist asks Nasrallah a simple question and reveals to the world the truth about Hezbollah and Israel!Must Watch video!עיתונאית ליבנונית שואלת את נאסראללה שאלה פשוטה וחשפת לעולם את האמת על חיזבאללה וישראל!חובה צפייה! pic.twitter.com/dy6UcsA8tR / Twitter”

A Lebanese journalist asks Nasrallah a simple question and reveals to the world the truth about Hezbollah and Israel!Must Watch video!עיתונאית ליבנונית שואלת את נאסראללה שאלה פשוטה וחשפת לעולם את האמת על חיזבאללה וישראל!חובה צפייה! pic.twitter.com/dy6UcsA8tR

A videót több mint 700 ezren látták. Azóta több külföldi lapnak is nyilatkozott. Az olasz La Republica lapnak azt mondta: „Nem túlzás, hogy a Hezbollah rosszabb Libanon számára, mint Izrael. Az Izraellel kapcsolatos problémám nem politikai, hanem erkölcsi. Nem értek egyet a palesztinokkal szembeni bánásmóddal.”

Azt vádolja Nasrallah-t, hogy nagyot hazudott a Hezbollah bűnösségét illetően a robbanással kapcsolatban.

„Ebben az országban mindent a Hezbollah irányít, ezért pontosan tudják, mi történt a kikötőben”

– mondta Dima Sadek.