Elítélték Haríri meggyilkolásáért a Hezbollah terroristáját

Elítélték a fővádlottat Rafík Haríri volt libanoni kormányfő 2005-ös meggyilkolásának ügyében, a három másik vádlottat felmentették – közölte az ENSZ hágai székhelyű különleges bírósága.

Szalim Dzsamil Ajjast, a Hezbollah radikális síita szervezet tagját távollétében bűnösnek találták terrorcselekmény és többrendbeli gyilkosság elkövetésében – ismertette David Re, az ügyben illetékes bírói testület elnöke a több mint 2600 oldalas, 13 ezer lábjegyzettel ellátott ítélet összefoglalóját. A büntetési tétel megállapítása későbbi időpontban várható.

Ugyanakkor a törvényszék arra a megállapításra jutott, hogy nincs bizonyíték a Hezbollah, illetve Szíria vezetésének érintettségére a merényletben. Mindazonáltal Re szerint a bíróság az ügyben feltárt bizonyítékok alapján úgy véli, hogy „Szíriának és a Hezbollahnak is lehettek indítékai Haríri és politikai szövetségesei meggyilkolására”.

Tiltakozó a bíróság előtt Hollandiában fotó: EPA/KOEN VAN WEEL

Nincs bizonyíték arra, hogy „a Hezbollah-vezetésnek bármi köze lett volna Haríri meggyilkolásához, és a szíriai érintettségre sincs közvetlen bizonyíték” – fűzte hozzá.

Az ügyészség a vádat nagyrészt az összeesküvők által használt mobiltelefonokból kinyert adatokra építette fel.

A Hága melletti Leidschendamban 2014-ben indult perben 297 tanút hallgattak meg. Eredetileg öt vádlott volt, de Musztafa Badreddín, a Hezbollah egyik parancsnoka életét vesztette 2016-ban Szíriában. A törvényszék szerint a vádhatóság nem tudta bizonyítani, hogy Badreddín volt a merénylet értelmi szerzője.

Libanoni ex-miniszter is terrorszervezetnek minősíti a Hezbollah-t

Ashraf Rifi volt libanoni igazságügyminisztera attól tart, a szervezet megölheti a nyomozás vezetőit, egy népszerű blogger pedig már azon tanakodik, hogy ki a rosszabb Libanonnak, a Hezbollah vagy Izrael?

Szaad Haríri volt libanoni miniszterelnök, Rafík Haríri fia azt közölte, hogy elfogadja az ítéletet, és azt akarja, hogy igazságot szolgáltassanak.

„Mostanra mindannyian tudjuk az igazságot”

– jelentette ki.

Az ítélethirdetést a 178 ember halálát és több mint 6000 sérülését okozó augusztus 4-i bejrúti robbanást követően két hétre elhalasztották.

Re a tárgyalást egy perces néma csenddel kezdte a libanoni fővárosban történt tragikus események áldozatai emlékére és a fedél nélkülivé vált tömegek tiszteletére.

A meggyilkolt libanoni miniszterelnök fia, Saad Al Hariri az ítélet utáni sajtótájékoztatón fotó: EPA/Koen van Weel

Rafík Harírival és 21 másik emberrel egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsival végrehajtott öngyilkos merénylet végzett 2005. február 14-én Bejrútban. A hatalmas erejű detonációban további 226 ember sebesült meg. A volt kormányfőt vélhetően szíriai közreműködéssel gyilkolták meg. A merényletet követő tüntetések hatására Szíria kivonta 1976 óta Libanonban állomásozó csapatait.

Az ENSZ égisze alatt működő libanoni különleges bíróság a Hezbollah négy állítólagos tagja ellen indított pert a vádlottak távollétében tárgyalta, a szervezet ugyanis mindvégig tagadta, hogy köze volt a merénylethez, ezért a négy vádlott kiadását is megtagadta.

Előbukkant a szörny, amely lassan lenyeli Libanont

A síita terrorszervezet ellenőrzése alá hajtotta a katonaság és hírszerzés nagy részét is, sőt.