A V4 államfői az erőszak beszüntetésére szólították fel Minszket

A tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére szólították fel a fehérorosz hatóságokat a visegrádi országok (V4) államfői közös szerdai közleményükben.

Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Milos Zeman cseh és Zuzana Caputová szlovák  államfő a helyzet békés rendezését szorgalmazta.

„Felszólítjuk az illetékes fehérorosz hatóságokat, hogy teremtsék meg a lehetőséget a helyzet politikai megoldására, tartsák tiszteletben az alapvető emberi és szabadságjogokat, illetve tartózkodjanak a békés tüntetőkkel szembeni erőszaktól”

— áll a nyilatkozatban.

„Támogatjuk a fehérorosz emberek jogát a szabad, tisztességes és demokratikus elnökválasztáshoz”

— hangsúlyozták.

A V4-ek elnökei egyúttal önmérsékletre szólították fel a külföldi szereplőket, és azt kérték, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek alááshatják Fehéroroszország függetlenségét és szuverenitását.

Emellett üdvözölték, hogy az európai uniós tagállamok vezetői szerdán rendkívüli ülést tartanak a fehérorosz válságról.

Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Igor Matovic szlovák és Orbán Viktor miniszterelnök negyed 12-kor tartottak videokonferenciát a délben kezdődő, a 27 uniós tagállam vezetőinek rendkívüli, online csúcstalálkozója előtt.

Orbán Viktor miniszterelnök az egyeztetésen ismét kiállt a Fehéroroszország ügyében képviselt lengyel álláspont mellett — közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a tanácskozások után az MTI-vel.

Orbán a V4-ekkel egyeztet az EU fehérorosz válságcsúcsa előtt

A fehérorosz politikai válsággal foglalkozó szerdai rendkívüli uniós csúcs előtt a visegrádi országok miniszterelnökei külön egyeztetést folytatnak egymással.

Közben elkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése a fehérorosz válságról, videokonferencián keresztül – jelentette be az Európai Tanács szóvivője Twitter-üzenetében szerda délben. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

A megbeszélés témája a Fehérországban egyre súlyosbodó helyzet, annak fényében, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, kész katonai segítséget nyújtani Minszknek. Tanácskoznak arról is, hogy milyen támogatást nyújthatnak a hatósági brutalitás áldozatainak.

A tagországok elnökei és miniszterelnökei várhatóan döntenek a fehéroroszország ellen előkészített uniós szankciókról.

Charles Michel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnöke kedden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonos egyeztetése után, Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy csak békés és minden felet érintő eszmecsere útján lehet megoldani a válságot Fehéroroszországban.

Szijjártó: Magyarország a lengyel álláspontot támogatja a belarusz elnökválasztással kapcsolatban

„Mi is a lengyel álláspontot támogatjuk”, különös tekintettel a Fehéroroszországban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt szerdán arra kérte az Európai Uniót, hogy ne ismerje el a belarusz elnökválasztás hivatalos eredményét, mert az csalással született, és arra szólította fel az uniót, hogy tartsa tiszteletben a fehérorosz nép választását.

Fehéroroszországban több mint egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint az oroszbarát Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta a választást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.

A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe. Legalább két tüntető meghalt.

Fehéroroszország kedden katonai egységeket vezényelt nyugati határára, válaszul a külföldi kormányok nyilatkozataira a fehérorosz belpolitikai helyzetről.

Tankokkal válaszolt a kritikákra Lukasenka

Fehéroroszország katonai egységeket vezényelt a nyugati határára válaszul külföldi kormányok fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira.