Csalódottak a palesztinok és a telepesek Izrael és az Emírségek békekötése miatt

Teljesen váratlanul érte a Palesztin Hatóságot a tegnap bejelentett történelmi megállapodás a zsidó állam és az Egyesült Arab Emírségek között.

„A Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ), a Palesztin Hatóságnak (PH), a palesztin vezetésnek fogalma sem volt arról, hogy lesz egy ilyen egyezség. Becsaptak bennünket. A titkon kötött alku azonban most már teljesen nyilvános. Teljességgel kiárusítottak bennünket” — mondta Hanan Asravi, a palesztin vezetés veterán tárgyalója az izraeli-emírségi egyezményre reagálva.

A jelek szerint maga Mahmúd Abbász palesztin elnök is meglepődött a hírek hallatán, azonnal összehívta ugyanis tanácskozásra a legbizalmasabb munkatársait.

Abbász egyébként már több mint két éve nem hajlandó szóba állni a Trump-adminisztrációval, mondván, hogy az amerikai elnök és stábja következetesen Izrael-barát álláspontot foglal el.

Reagált a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin terrorcsoport is. Mint Favzi Barhum, az iszlamista szervezet szóvivője mondta: „a normalizálással hátba szúrták a palesztin ügyet, és az csak az izraeli megszállást szolgálja”.

Az Egyesült Arab Emírségek nemzeti színeit vetítik a tel-avivi városháza homlokzatára, miután amerikai közvetítéssel békemegállapodást kötött Izrael és az arab ország. Fotó: MTI/AP/Oded Balilty

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő televíziós beszédben jelentette be csütörtökön az izraeli-emírségi viszony normalizálását. Mint a miniszterelnök mondta: az amerikai közvetítéssel létrejött egyezmény a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok felvételéről „teljes és hivatalos” békéhez vezet majd az Öböl-menti arab államokkal, és reményei szerint a közel-keleti térség más országai is követik majd az Egyesült Arab Emírségek példáját.

Netanjahu azt is elmondta, hogy a megállapodás részeként — Trump amerikai elnök kérésére — a zsidó állam „ideiglenesen vár még” a Jordán nyugati partja egyes részeinek az annektálásával.

A Nyugati parton lévő izraeli települések vezetői ezért nem örülnek a megállapodásnak.

„Netanjahu felültetett bennünket. Becsapta a területen lévő félmilló lakost és több százezer választót”

— jelentette ki David Elhajani, a júdeai-szamariai zsidó településeket irányító Jesa Tanács vezetője.

Történelmi fordulat: rendezi kapcsolatait egymással Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

A történelmi békemegállapodás a Trump-kormány közvetítésének eredménye.

Törökország, amely korábban Izrael egyetlen térségbeli szövetségese volt, ám amióta az Erdogan-féle iszlamista gyökerű vezetés van hatalmon, rohamosan romlanak a kapcsolatai a zsidó állammal, élesen reagált a váratlan fejleményre.

A török külügyminisztérium közleménye szerint „a történelem, továbbá a közel-keleti térség népeinek lelkiismerete nem feledi és nem bocsátja majd meg az Egyesült Arab Emírségeknek az Izraellel kötött békemegállapodását.”

A Hami Aksoy külügyi szóvivő által kiadott írás szerint Abu-Dzabi úgy próbálja „tálalni” ezt a „kétszínű” lépést, mintha azt a Palesztina iránti elkötelezettségből tenné, miközben saját „szűkös” érdekeiért elárulja a „palesztin ügyet”.

Irán pedig veszélyesnek és illegitimnek nevezte a békekötést Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Az iráni külügyminisztérium közleményében az írta: Abu-Dzabi „szégyenletes, jogtalan és egyben veszélyes döntésével” elárulta a palesztin népet, amely sohasem fog megbocsátani.

A teheráni külügyminisztérium értékelése szerint az Egyesült Arab Emírségek minden muszlimot hátba szúrt a lépésével, és neki, illetve az őt támogató országoknak kell viselniük a felelősséget a megállapodás összes következményéért.

A tárca „stratégiai ostobaságnak” nevezte az egyezményt, amely szerinte a „cionista rezsimmel” szembeni térségbeli ellenállást fogja erősíteni.

Mint ismert: Irán a sah idejében rendkívül jó kapcsolatokat ápolt Izraellel, de az 1979-es iszlám forradalom óta nem ismeri el a zsidó állam szuverenitását, sőt ősellenségeként tekint Izraelre, és rendszeresen annak megsemmisítésével fenyeget. Ráadásul Irán és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolata is feszült azóta, hogy iráni tüntetők 2016-ban megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét.

Joe Biden várható demokrata elnökjelölt történelmi lépésnek nevezte a megállapodást, amely szerinte áthidalja majd a Közel-Kelet mély megosztottságát. A volt alelnök közleményében azt írta: a megállapodás „üdvözlendő, bátor cselekedet, amelyre nagy szükség volt”, és „fontos elismerése annak, hogy Izrael dinamikus, szerves része a Közel-Keletnek, ahol ott is fog maradni”.

Méltatta a megállapodást az egyiptomi elnök is. Mint Abdel Fatah el-Sziszi mikroblogján írta: nagy érdeklődéssel követte a közleményt.

Jordánia és Egyiptom után egybként az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismeri Izraelt.

Netanjahu szerint új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolatában

Az izraeli vezető megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között.