Netanjahu szerint új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolatában

Az izraeli vezető megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között.

Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel — jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.

A kormányfő megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Mint mondta, a békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban:

jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.

Netanjahu történelmi pillanatnak, közel-keleti áttörésnek nevezte a megállapodást, amely Egyiptom és Jordánia után a harmadik arab állammal kötött izraeli békeegyezmény, és felhívta a figyelmet a két ország közti hasonlóságra: mint mondta, mindkét helyen virágzó országot hoztak létre a sivatagban.

Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a kétállami megoldást, Netanjahu azt felelte, hogy elkötelezett a Trump-kormány béketerve felé, ami szerinte 1967 óta a legrealisztikusabbnak tekinthető.

Az annektálást érintő kérdésre pedig kijelentette: „nem változtak az annektálási terveim”.

Történelmi fordulat: rendezi kapcsolatait egymással Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

A történelmi békemegállapodás a Trump-kormány közvetítésének eredménye.

Mint írtunk róla, csütörtök délután látott napvilágot a hír, miszerint Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodásra jutottak, hogy normalizálják a két ország közötti kapcsolatokat, először a zsidó állam 1948-as megalapítása óta.