Történelmi fordulat: rendezi kapcsolatait egymással Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

A történelmi békemegállapodás a Trump-kormány közvetítésének eredménye — derül ki az Ujkelet.live cikkéből.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodásra jutottak, hogy normalizálják a két ország közötti kapcsolatokat, először a zsidó állam 1948-as megalapítása óta.

A történelmi megállapodás a Trump-kormány közvetítésének eredménye. Az amerikai elnök közzé is tette a békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot.

Részeként Izrael belement, hogy felfüggessze tervét arra vonatkozóan, hogy a Donald Trump amerikai elnök béketervében szereplő területekre – Júdea és Szamária zsidók közösségei és a Jordán-völgy – alkalmazza az izraeli szuverenitást.

A megállapodást a következő hetekben írják alá.

Az egyezmény csütörtökön egy telefonhívás során “pecsételődött meg” Trump elnök, Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Mohammed Bin Zajed sejk, Abu Dhabi koronahercee és az Egyesült Arab Emírségek elnöke között.

Trump az ovális irodában nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a lépést más muszlim országok is követni fogják. Netanjahu történelmi napnak nevezte a bejelentést. Az izraeli miniszterelnök várhatóan este 7 órakor nyilatkozik bővebben a sajtónak.

Maohammed Bin Zajed sejk Twitteren megerősítette, hogy Izrael felfüggesztette az annektálásra vonatkozó tervét, ugyanakkor azt állította, hogy csak a kapcsolatok normalizálása felé kötelezték el magukat.