Libanoni válság: Donald Trump részt vesz a virtuális donorkonferencián

Donald Trump részt vesz a Libanon megsegítésére szervezett nemzetközi videós donorkonferencián vasárnap. Ezt az amerikai elnök jelentette be a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. 

Donald Trump elmondta, hogy a videókonferencián részt vesznek Libanon vezetői, Emmanuel Macron francia államfő és több más vezető politikus, illetve az európai intézmények képviselői is.

„Mindenki segíteni akar” – fogalmazott Donald Trump, megemlítve, hogy helyi idő szerint péntek délután telefonon egyeztetett erről a francia államfővel.

Trump a Twitteren arról is hírt adott, hogy – szintén telefonon – beszélt Michel Aun, libanoni államfővel is.

Az Egyesült Államok már csütörtökön megindította az első segélyszállítmányát a robbanás sújtotta Bejrútba. Frank McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) főparancsnoka aznap este jelentette be, hogy három katonai repülőgép élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít Bejrútba. Az első gép már csütörtök este fel is szállt Katarból, az ottani amerikai légitámaszpontról.

Takarítanak egy megrongálódott bejrúti kórházban. Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh

A USAID, az amerikai kormányzat nemzetközi fejlesztési hivatala adott pedig 15 millió dollár értékű segélyt küld a libanoni fővárosba. Az amerikai szállítmány 50 ezer ember számára három hónapra elegendő élelmiszert és gyógyszert tartalmaz.

A sajtókonferencián Trump megemlítette azt is, hogy orvosok, ápolónők és mentősök egyaránt útnak indultak Bejrútba.

Bejrúti tragédia: megszólalt a felrobbant vegyi anyagot szállító orosz hajó kapitánya

Rendkívül robbanásveszélyes és nagyon magas koncentrációjú volt az az ammónium-nitrát, amelyet egy orosz hajó szállított a bejrúti kikötőbe hét éve.