Trump már nem betiltaná, hanem profitálna a TikTok-ból

Az amerikai elnök már nem akarja betiltani a kínai tulajdonú, korábban nemzetbiztonságilag kockázatosnak vélt médiaplatformot. Inkább állami haszonszerzésre törekszik a TikTok amerikai tulajdonhoz juttatásával.

Minderről maga az elnök beszélt újságíróknak Washingtonban. Trump olyan nyilatkozatot tett, amivel ismét sikerült magára irányítania a figyelmet. Kijelentette, hogy amennyiben a Microsoft amerikai szoftvergyártó óriás felvásárolja a TikTokot, akkor abból üzletileg részesülnie kell a wahingtoni pénzügyminisztériumnak is.

A BBC által idézett elemzők szerint a megjegyzés mögötti szándék „majdhogynem maffia-módszereket idéz”, mivel egy kormánynak nincs joga privát üzleti tranzakciókból részesülnie.

Elsősorban azt nehezményezik a kritikusok, hogy Trump pár napja még vehemensen tiltakozott a világ egyik legnépszerűbb videómegosztó programja ellen. A kormányzat szerint ugyanis a TikTok nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára azzal, hogy amerikaiak millióinak adataihoz jut hozzá.

Az elnök most viszont üzleti haszonszerzés esélyével egy rugalmasabb álláspontra helyezkedett, mindezt sajátságos módon, kissé fenyegetőző stílusban tette meg. Ugyanis mintha ultimátumot adott volna a tranzakció létrejöttéhez azzal, hogy megerősítette: amennyiben szeptember 15-ig nem köttetik üzlet, mégis betiltja a programot Amerikában.

Trump betiltja a TikTokot Amerikában

Az amerikai elnök közölte, hogy betiltják a tinédzserek körében népszerű, kínai tulajdonban lévő TikTok videomegosztót az Egyesült Államokban.

Mindeközben az állami felügyelet alatt szerkesztett kínai napilap, a China Daily újságírói arról cikkeztek, hogy Peking nem fogadja el a TikTok „elrablását”, sőt, véleménycikkében figyelmeztetett arra is, hogy „számos válasza van arra az esetre, ha az amerikai kormány kivitelezné a tervezett erőszakos eltulajdonítást”.

Jelenleg a TikTok a ByteDance nevű kínai cég birtokában van, és csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon. Az applikáció első számú célközönsége a fiatalok, mivel a videó tartalmak rövidek, és gyakran tartalmaznak egyszerű, ismétlődő sémákat.

A múlt héten Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója megerősítette, hogy cégük megkezdte a tárgyalásokat a TikTok anyavállalatával az esetleges felvásárlásról. Trump, mintegy közvetítőként ismerte el, hogy „nagyszerű beszélgetést” folytatott az ügyről Nadellával.

Amerika számára ugyanis fontos, hogy a TikTok „biztonságos” amerikai vállalat birtokába kerüljön. „Mivel mi tesszük mindezt lehetővé, az Egyesült Államoknak a vételár egy nagy százaléka járna” — fogalmazott az elnök.

Múlt héten még több demokrata párti politikus is osztotta a kormány azon álláspontját, amit külügyminiszterén, Mike Pompeón keresztül maga az elnök fogalmazott meg: ha a jelenlegi tulajdonosnál marad a TikTok, akkor „amerikaiakra vonatkozó adatok biztonsága kerülhet veszélybe”. Az adatok ugyanis a Kínai Kommunista Párthoz kerülhetnek — szólt a hivatalos kormány álláspont.

Donald Trump fellép a kínai szoftvervállalatok ellen

Közölte vasárnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak adott interjújában.