Üzembe helyezték az Egyesült Arab Emírségek első atomreaktorát

Bár elvileg békés céllal épült az erőmű, egyes szakértők mégis attól tartanak, hogy nukleáris fegyverkezési verseny indulhat el a Közel-Keleten. 

Üzembe helyezték az első reaktort az Abu-Dzabi nyugati részén épített Baraka atomerőműben. A tervek szerint összesen négy reaktorblokkot alakítanak majd ki, amelyek az állam energiaszükségletének negyedét tudják majd a fedezni káros anyagok kibocsátása nélkül.

Az emírségek atomenergetikai vállalata szerint a Baraka erőmű első blokkját néhány hét múlva már össze tudják kötni az ország elektronikai hálózatával, és megkezdődhet onnan a lakóházak és üzemek áramellátása.

A Kepco dél-koreai vállalat által épített erőmű – majd ha eléri teljes kapacitását – 5,6 gigawatt áramot lesz képes termelni évente, amivel évi több mint 21 millió tonna szén-dioxid kibocsátását tudják elkerülni.

Az Egyesült Arab Emírségek 2009-ben indította el gazdasági célú atomenergia-programját. A Baraka atomerőműnek 2017-ben kellett volna elindulnia azonban biztonsági és szabályozási problémák miatt ez nem tudott megtörténni – írja a Times of Israel. 

Emirates Nuclear on Twitter: „The safe start-up of Unit 1 of the Barakah Plant is a great moment of pride, and brings us another step closer to emissions-free electricity to power the future growth of our Nation. Read more here https://t.co/M5KXUMnnFC #BarakahDream pic.twitter.com/VZU5IETg8L / Twitter”

The safe start-up of Unit 1 of the Barakah Plant is a great moment of pride, and brings us another step closer to emissions-free electricity to power the future growth of our Nation. Read more here https://t.co/M5KXUMnnFC #BarakahDream pic.twitter.com/VZU5IETg8L

Az Egyesült Államok és Irán közötti feszültségek fényében az ország eddig azt nyilatkozta, hogy nem tervezi nukleáris fegyverek fejlesztését, és „békés célokra” fogják használni az üzemet.

Az Egyesült Arab Emírségek azt is sokszor elmondja, hogy eddig több, mint 40 nemzetközi ellenőrzés zajlott le az erőműben.

Azonban tavaly egy szakértő azt nyilatkozta a British Telegraph-nak, hogy az ország nukleáris programja magában hordozza annak veszélyét, hogy egy esetleges nukleáris fegyverkezési versenyhez fog vezetni.

Dr. Paul Dorfman szerint könnyen lehet, hogy az Egyesült Arab Emírségek is nagyobb hatalomra pályázik a térségben és ehhez jól jöhet egy nukleáris fegyverarzenál. Ha pedig valóban csak áramellátásra fogják használni az üzemet akkor is fenn áll annak a veszélye, hogy a reaktor terrorista célponttá fog válni.

Dorfman professzor, aki korábban a brit kormánynak is adott tanácsokat azt nyilatkozta, hogy az is a regionális stabilitást fenyegetheti, hogy az ország ellenségei is kiváló célpontot találhatnak az erőműben. A szakértő szerint az is gondot jelenthet, hogy a Perzsa-öböl vize nem kimondottan alkalmas a hűtésre.

Trump az űrből fogja megváltoztatni a Közel-Kelet háborúit?

Amerikában sokan gúnyolódnak az elnök űrhadosztályán, de katonai szakértők szerint a térség konfliktusai a jövőben az űrben dőlhetnek el.