Trump az űrből fogja megváltoztatni a Közel-Kelet háborúit?

Amerikában sokan gúnyolódnak az elnök űrhadosztályán, de a katonai szakértők szerint a Közel-Kelet konfliktusai a jövőben az űrben dőlhetnek el. 

Ahogy az Egyesült Államok visszahúzódik a Közel-Keletről, fontos lesz, hogy biztosítva legyen a terrorellenes harcban létfontosságú műholdak védelme – írja a The Jerusalem Post. 

A műholdak már régóta fontos részei a hadviselésnek. A katonai szakértők már régóta hangsúlyozzák, hogy a világűr lesz az új front, és úgy tűnik, ez az állítás kezd beigazolódni.

A műholdak tartják megfigyelés alatt a terroristák mozgását és ez a technológia teszi lehetővé, hogy irányítottan tudják kilőni az ellenséget.

Mick Mulroy, a közel-keleti stratégiáért felelős államtitkár azt nyilatkozta, hogy ma már szinte minden katonai akció az űrben kezdődik.

Trump bemutatja a Space Force zászlóját. Fotó: White House

„Nem az a terv, hogy kilőjük a kínaiak, vagy az oroszok műholdjait. Az Űrhadosztály védelmi céllal alakult, ami az Egyesült Államok 24 GPS műholdját fogja őrizni” -mondta Mulroy.

Az Iszlám Állam elleni harc nagyban függött a műholdaktól, hiszen a Közel-Kelet rendkívül nehéz terep a földi alakulatoknak.

Dean Chang, egy amerikai külpolitikai agytröszt kutatója elmondta, hogy a jövő háború várhatóan mind azon fognak múlni, ki uralja az űrt.

„Nem csak a hegytetőn levő katona támaszkodik a GPS jelekre. Békeidőben is számtalan szolgáltatás függ a rendszertől. Megzavarhatod egy ország gazdaságát, és felboríthatod a mindennapi életet, ha belekavarsz a műholdak működésébe”- jelentette ki Chang.

Mick Mulroy szerint jelenleg nem a közel-keleti hatalmak jelentik a legnagyobb fenyegetést az amerikai műholdakra, hanem az oroszok és a kínaiak. Az államtitkár szerint meg lehet úgy zavarni az amerikai műholdakat, hogy az amerikai védelem „megvakul”, és így nem látják, hogy egy ellenséges rakéta közeledik.

Hogy mennyire fontos az űr, jelzi, hogy Irán tavaly háromszor próbált műholdat fellőni, amelyek közül mindegyik felrobbant, azonban egy hónappal ezelőtt sikeresen pályára állítottak egyet. Amerikai biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az a technológia, amivel az irániak fellőtték a műholdat, arra is képes, hogy egy Amerikát is elérő rakétát indítson el.

A Közel-Keleten kisebb űrverseny folyik: az Egyesült Arab Emírségek például 5 milliárd dollárt költött az űrprogramára. A régióban továbbra is Izraelnek vannak a legfejlettebb kommunikációs műholdjai.

Amerika több fontos szövetségese is folyamatosan megegyezéseket köt az új hadosztállyal. Franciaország is bejelentette, hogy saját űrhaderőt épít, hogy megvédje a műholdjait.

Izraelt ismét megsemmisítéssel fenyegette Irán legfelsőbb vezetője

Ali Hamenei ajatollah ismét „rákos daganatnak” nevezte a zsidó államot és „szabadságharcuk” folytatására buzdította a palesztinokat.