Európai országokat bírál Washington a holokauszt-kárpótlások miatt

Ellopott műtárgyak ügye, kompenzációk elmaradása, bürokratikus tehetetlenség – ilyen és ezekhez hasonló területekre hívta fel a figyelmet az amerikai külügy.

Washington európai országokat bírált a holokauszt áldozatainak és családtagjaiknak biztosított kárpótlás miatt abban a jelentésben, amelyet az amerikai külügyminisztérium szerdán tett közzé nemrég — derül ki az MTI írásából.

Az amerikai külügyminisztérium több európai országot bírált, köztük Boszniát, Fehéroroszországot, Ukrajnát és Lengyelországot is, mint olyan államokat, amelyek kudarcot vallottak a holokauszt áldozatai, családtagjaik és közösségeik kárpótlásában a második világháború alatti náci megszállás idején elhurcolt vagyonukért. A jelentés rosszallóan említette meg Horvátországot, Lettországot és Oroszországot is.

„Sok idő eltelt, és a cselekvés sürgető” — fogalmazott a dokumentumhoz írt előszavában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A jelentés 46 országban vizsgálja, hogy mennyire tettek eleget annak a 2009 júniusában, a prágai holokauszt-konferencián megfogalmazott vállalásuknak, miszerint kárpótolják a holokauszt áldozatait és a közösségeiket vagy vagyonuk második világháború idején történt elrablásáért, vagy azt azt követő időszakban végrehajtott államosításáért.

„A nácik tömeges fosztogatásának örökségével még túl sok helyen és túl nagy mértékben nem foglalkoztak” — fogalmazott Pompeo. Leszögezte: a jelentésben foglaltak emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy az egyes országok nagyobb érzékenységgel foglalkozzanak az elrabolt javak visszaszolgáltatásával vagy a kárpótlással,

kiváltképp úgy, hogy a holokauszt túlélői nagyon idősek, és gyakorta szegénységben élnek.

A jelentés jórészt a „bürokratikus tehetetlenséget” okolja az amerikai külügy által szükségesnek látott intézkedések késlekedéséért. Több országban, köztük Csehországban, Észtországban, Lengyelországban, Litvániában vagy Luxemburgban például hiányolta az átfogó törvényeket a kárpótlás ügyében, Oroszországot pedig a holokauszt áldozatainak egykori vagyona államosításáért és a vagyonokért fizetendő kompenzáció elmaradásáért illette bírálattal.

Magyarországot a jelentés azon európai országok sorában említette, amelyek már foglalkoztak vagy részlegesen foglalkoztak az örökösök nélküli, vagy nem követelt vagyonok ügyével.

A dokumentumban kiemelték öt európai ország — Ausztria, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Németország — lépéseit az ellopott műtárgyak ügyében. Ezekben az államokban bizottságokat állítottak fel, amelyek a követelések vitás kérdéseivel foglalkoznak.

A jelentés összeállítását az amerikai kongresszus rendelte el egy 2018-ban, Donald Trump amerikai elnök által aláírt törvény értelmében. A törvény az „Igazságot most a nem kárpótolt túlélőknek” (angol betűszóval: JUST) nevet viseli.