Uniós vizsgálatot sürget az Index-ügy miatt az Európai Újságírók Szövetsége

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) hétfőn kiadott közleményében elismerően szólt a legnagyobb magyar hírportál mellett kiálló múlt pénteki tömegdemonstrációról és felszólította Európa vezetőit, hogy védjék meg a média szabadságát Magyarországon – írja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének honlapja.

Mogens Blicher Bjerregård, az EFJ elnöke szerint „többé nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem biztosítják az alapjogokat, hogy a média sokszínűségének lebontásával az állampolgárok egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz.”

„Az EFJ maradéktalanul szolidáris az Index dolgozóival. Büszkék vagyunk arra, ahogy reagáltak. Felszólítjuk az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy indítsanak vizsgálatot a magyarországi médiaviszonyok, a tulajdonosi struktúra és a pluralizmus leépítése miatt. Itt az ideje a tetteknek!” – tette hozzá Ricardo Gutiérrez, az EFJ főtitkára.

Közben az Euronews beszámolója szerint komoly vita bontakozott ki a sajtószabadság és a magyar média helyzete miatt az Európai Bizottság hétfői, brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Bayer Lili, a Politico munkatársa több kérdést tett fel a magyar média helyzetéről, annak kapcsán, hogy a múlt héten felmondtak az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak, majd a szinte az egész szerkesztőség felmondott.

Dana Spinant bizottsági szóvivő a lap szerint hangsúlyozta, hogy aggódnak a magyar médiahelyzet miatt, és kiemelte, hogy Vera Jourová bizottsági alelnök már többször is hangot adott aggodalmuknak.

Index-ügy: aggódik a magyar média helyzete miatt az Európai Bizottság alelnöke

Vera Jourová szerint nem szabad engedni, hogy a gazdasági nyomás politikai nyomásgyakorlást eredményezzen.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke úgy vélte: nem szabad engedni, hogy a gazdasági nyomás politikai nyomásgyakorlást eredményezzen. Jourová hozzátette: ki fogják vizsgálni a 400 kormányközeli médiumot tömörítő KESMA, vagyis Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány esetét is.

Az európai újságírók azonban az Euronews beszámolója szerint a sajtótájékoztatón felháborodtak azon, hogy két, a magyar média helyzetével kapcsolatos panasz ügye is folyamatban van. Az egyik tavalyi, és az állami Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) felállítása miatti kormánypárti médiatúlsúlyról szól, a másik még 2016-os.

Arianna Podesta, versenyjogi kérdésekért felelős szóvivő elmondta, hogy folyamatban van az értékelés a 2016-os ügyben (a panasz benyújtói Jávor Benedek volt EP-képviselő, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Klub Rádió, kifogásolva, hogy a magyar állami média finanszírozása nem felel meg az állami támogatásokra vonatkozó európai szabályoknak).

Több újságíró is szóvá tette, mi tart egy panasz elbírálásán négy évig. A szóvivő hangsúlyozta, hogy bár folyamatban lévő ügyről nem árulhat el részleteket, az ügy összetettségén, a beadvány hosszán is múlik, meddig tart egy panasz elbírálása.

„Mivel a média sokszínűsége, a sajtószabadság és a média helyzete fontos az összes tagállamban, főleg Magyarországon, a terület prioritás a bizottság számára” – hangsúlyozta a szóvivő,

hozzátéve, hogy a munka folytatódik a panasz ügyében, és megteszik a szükséges erőfeszítéseket, hogy eredményre jussanak.

A Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) tavaly decemberi jelentése szerint az elmúlt kilenc évben a kormány eltorzította a médiapiacot és megosztotta az újságíró-közösséget. Az Intézet úgy látta, a magyar államnak nagyobb a hatalma a sajtó felett, mint bármelyik más EU tagállamban.

Közös levélben fordult az Európai Unió által finanszírozott, firenzei székhelyű Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központhoz (CMPF) az MSZP pártelnöke és EP-képviselője a magyar médiahelyzet miatt. Tóth Bertalan és Ujhelyi István a szervezetnek írt levelében azt írta:

„az Index.hu hírportál körül kialakult – és a szerkesztőség egységes felmondását eredményező – gazdasági-, illetve politikai nyomás egyértelműen bizonyítja a magyarországi független sajtó súlyosan veszélyeztetett helyzetét.”

A szocialista politikusok arra kérték az uniós intézményt, hogy „lehetőség szerint készítsenek friss átfogó jelentést a magyar médiapiacról és annak befolyásoltságáról annak érdekében, hogy az uniós döntéshozók világos képet kapjanak a magyarországi nyilvánosság helyzetéről és egyértelmű kormányzati kontrolljáról.”

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki az Index.hu munkáltatói jogainak gyakorlója, múlt szerdán kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának megszüntetését. Pénteken a portál „szolgálati közleményében” azt írta: távozik az Index szerkesztőségének vezetése és szinte minden munkatárs.

A kormány részéről Szijjártó Péter külügyminiszter múlt csütörtökön határozottan visszautasította, hogy a kormánynak bármi köze lenne a vezető magyar hírportál ellehetetlenítéséhez. „Hogy jön az állam ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe?” – jelentette ki.

Címlapkép: Index.

Ismét elmarasztalták Magyarországot a médiahelyzet miatt

Az IPI szerint 2010 óta a magyar kormány szisztematikusan leépítette a független magyar médiát.